Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lída (15): Se sestrou hořely v autě, přežila jen ona

25. listopadu 2011 | 11:53

Radostný úsměv z tváře studentky střední zdravotnické školy Lidušky Pětíkové (15) z Nové Cerekve na Pelhřimovsku se prý vytrácí jen málokdy. Přitom v minulosti její dětská dušička utrpěla obrovské množství bolesti. Před deseti lety utrpěla popáleniny téměř celého těla. Její statečný boj podporuje i společný projekt Blesku a sdružení Život dětem Srdce pro děti.

Je to už více než deset let, co ze škodovky manželů Pětíkových vyšlehly několikametrové plameny. „Tankoval jsem krátce předtím plyn a ten se nějak dostal do kabiny,“ vzpomíná na tragédii otec rodiny Jindřich.

V mžiku oheň zachvátil celé auto. „S manželkou jsme stačili vyskočit, ale na zadním sedadle zůstala mladší dcera Evička s tehdy pětiletou Liduškou,“ vypráví zdrceně Jindřich.

Liduška (15) se svou mladší sestrou Simonou (12).
Autor: Jiří Čada
Otec neváhal a vrhl se zpět do plamenů. Manželka Ludmila mu pomáhala. Z hořícího vozidla stačil ještě vytáhnout už strašlivě popálenou Lidušku.

Její mladší sestra Evička (3,5) v autě uhořela! Ještě dnes je z hlasu pana Jindřicha slyšet zoufalství a bezmoc. Marně pobíhal kolem hořícího auta a kopal a mlátil do zablokovaných dveří. Ty nepovolily.

Tři měsíce rodina Pětíkova strávila společně na popáleninovém centru pražské vinohradské fakultní nemocnice. „Čtrnáct dnů nikdo z nás nevěděl o životě. Byli jsme s manželem na JIP drženi v umělém spánku,“ líčila průběh léčby Ludmila Pětíková.

Chce být lékařkou na popáleninách

Tušila jen někde v hlubokém podvědomí, že jejich dcera Liduška je na tom daleko hůře. „Když jsem ji vytahoval tehdy z auta, hořely na ní nejen vlásky, ale i oblečení,“ doplňuje manželčino smutné vzpomínání Jindřich.

Lída se raději učí, než myje nádobí.
Autor: Jiří Čada
Operace střídala operaci, lékaři týdny bojovali o Liduščin holý život. Když dívenku vrátili zpět do tohoto světa, vážila pouhých 13 kilogramů a musela se znovu učit chodit.

„Zpočátku jsme se báli, co bude, až se na sebe podívá do zrcadla, ale ona to vzala tak nějak normálně,“ dodala matka.

„Já si všechno pamatuji snad až od svých devíti let,“ říká nyní sama Liduška. Ta studuje první rok střední zdravotní školu a chtěla by být jednou lékařkou.

O tom, kde chce pak pracovat, má¨prý jasno. „Přece na popáleninovém centru vinohradské nemocnice,“ usmívá se mladá studentka.

 

Herec Petr Konáš, Liduščin patron:
Stal jsem se Liduščiným patronem proto, že když už je můj obličej znám z televizní obrazovky, tak aby to posloužilo k něčemu, co má smysl. Jinak Lidušce bych popřál, aby si dokázala udržet tu obrovskou vnitřní životní sílu a ta aby ji dovedla k jejímu cíli. A na své cestě, aby potkala co nejméně hlupáků,“ zdůraznil Petr Konáš.

Vyjádření odborníka na popáleniny:

MUDr. Robert Zajíček, předseda občanského sdružení Bolíto – pomoc popáleným dětem a lékař Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jeden z týmu lékařů, kteří vrátili malou Lidušku zpět do života: „Liduška utrpěla popáleniny třetího stupně na více než padesáti procentech těla. Obličej, horní končetiny a trup,“ popsal rozsah těžkého zranění Robert Zajíček.

„Je po řadě rekonstrukčních operací a je to úžasná holčička, i když dnes už slečna. Jednou chce pracovat ve zdravotnictví a pomáhat lidem. Já bych jí přál, aby byla spokojená ve svém životě. To je totiž asi to nejdůležitější,“ dodal lékař.

 

Další příběhy postižených dětí

Více o jednotlivých dětech, jejich postižení i benefi čním galavečeru Srdce pro děti se budete postupně dozvídat na www. blesk.cz/srdceprodeti a v tištěném deníku Blesk v průběhu listopadu a prosince.

Pošlete jakoukoliv částku na účet83297339/0800 pod var.symbolem1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč)

Těšíme se na vás 17. prosince 2011 od 20:00 hod. na TV Prima a děkujeme za vaše příspěvky, které pomáhají dětem!

Autor: Jiří Čada, Kbak
Video se připravuje ...