Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tomáš (10) s mozkovou obrnou: Nemůže chodit a na vozík nejsou peníze

4. listopadu 2011 | 11:26

Tomášek Doubrava (10) z Ostravy připomíná usměvavé sluníčko. Miluje svoji rodinu, je kamarádský k dětem a ve škole má samé jedničky. Neuvěřitelně rád se mazlí a tulí se ke své mámě. Nedokáže ale sám chodit ani jíst, neumí mluvit a ve spánku ho provázejí těžké epileptické záchvaty končící až bezvědomím. Tomášek trpí kvadruspastickou formou dětské mozkové obrny.

Tomášek se narodil jako třetí dítě ve 38. týdnu. „Těhotenství jsem měla normální, porod bez komplikací. Tři měsíce jsme žili s tím, že syn je v pořádku. Pak ale neurolog potvrdil u Tomáška opožděný vývoj,“ vzpomíná máma Jana.  Dítě trpí kvadruspastickou formou dětské mozkové obrny, jejíž následky jsou nezvratné. Podle lékařů to mohla zavinit třeba chřipka v těhotenství.

Jana Doubravová musela opustit práci zdravotní sestry. Vozí syna každý den do stacionáře v Porubě, na rehabilitace i na hipoterapii na Dětský ranč v Hlučíně. Jízdu na koni, která pomáhá trénovat a udržovat rovnováhu, Tomášek zbožňuje.

„Strašně nás také trápí, že Tomášek nemůže chodit. Plazil se po zemi nebo s dětským odrážedlem. Pak začal hopsat jako žabka po kolínkách, až je měl odřená do krve,“ říká máma Jana.  Teprve v sedmi letech udělal Tomášek první krůčky, ovšem pouze za pevné podpěry dospělé osoby.

Epileptické záchvaty trvají i tři minuty

Díky speciálnímu chodítku s podpěrou pánve, které před dvěma lety získal od nadace Srdce pro děti, se může chlapec dívat na svět zpříma.V chodítku ale nevydrží dlouho.

Noční můrou pro rodinu stále zůstávají epileptické záchvaty, které Tomáška donedávna provázely ve spánku. „Je v bezvědomí, oči má v sloup a přestává dýchat. Trvá to až tři minuty. Pak se probudí a je zpocený a vyčerpaný. Naštěstí poslední dobou po nových lécích tyto záchvaty ustoupily. Ale co když se to vrátí?“ líčí těžké chvíle nešťastná máma.

Další kruté momenty prožívá při krmení Tomáška. Ten má špatný retní uzávěr a nezavírá pusinku. Neumí žvýkat, kousat ani převalovat jídlo jazykem. „To jsme mu mixovali a teď ho krmíme jen po malých kouscích, aby se neudusil,“ vysvětluje trápení Jana Doubravová.

Invalidní vozík stojí skoro sto tisíc

Láskyplnou oporou je Tomáškovi také sestra Nela (18) a bráška Dan (20). „Je společenský a miluje děti. Je to naše sluníčko,“ povídá sestra Nela, která s ním tráví každý volný čas doma i venku. Tomášek ale nemá invalidní vozíček.

Měl ho půjčený pět let ze stacionáře a rodina ho musela vrátit. „Ke všemu z něj vyrostl. Ze zákona má nárok co pět let na nový mechanický vozík, avšak pojišťovna hradí náklady na něj jen z poloviny,“ povzdechne si máma Jana, která teď Tomáška musí vozit v kočárku.

Nový vozíček však stojí 97 tisíc korun a rodina na jeho doplacení nemá peníze. „Bude šťastnější, když bude zase mít svůj vozíček,“ dodává Doubravová.

Dětská obrna je nemoc na celý život Dítě se narodí se zdravými klouby a svaly, ale jeho mozek nedokáže správně řídit pohyb těla.  Způsobí zvýšené jednostranné napětí svalů, které se stahují a mění svoji délku. Silné napětí a jednostranný tah potom způsobí vychýlení kostí v určitém směru.

Patronem Tomáška je Martin Chodúr

„S Tomáškem jsem se ještě nesetkal, ale upřímně se na to těším, když jsem se dozvěděl, jak skvělý je to chlapec a jak se se svým těžkým osudem dovede prát,“ řekl Blesku zpěvák Martin Chodúr. „Když mě pánbůh obdaroval zpěvem, cítím velký závazek se o tento dar podělit a díky jemu i pomoci druhým, kteří ji potřebují,“ vysvětlil zpěvák. Hudba podle nějspojuje zdravé s nemocnými.

Autor: Ivana Žáková
Video se připravuje ...