Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chřipka H1N1 skoro zabila miminko, Blesk pomohl!

6. května 2011 | 06:00

Blanka Polášková (33) z Roštění u Kroměříže má za sebou drama, ve kterém šlo o život její malé dcery Moničky (nyní 9 měsíců). Lékaři už skoro ztráceli naději. Poslední možností na záchranu byl unikátní urgentní box. Jeho vybavení dětské klinice Všeobecné fakultní nemocnice darovalo občanské sdružení Život dětem. Velkou část peněz se podařilo sehnat i díky Blesku.

Maminka Moničky nedávno prožila nejhorší týdny svého života. „V době, kdy jsme sem přijeli, jsem se bála, že Monička umře,“ prozradila. Do pražské Všeobecné fakultní nemocnice byla holčička převezena z Brna, kde jí přes veškerou snahu nedokázali pomoci. Vše přitom začalo jen několik dní předtím, do té doby bylo dítě zcela zdravé. Holčička byla nemocná, ale neměla teplotu. Dětská lékařka jí předepsala antibiotika. Až po náhlém zhoršení stavu a převezení do nemocnice se zjistilo, že původem všeho je virus chřipky H1N1. Zanedlouho byl její stav kritický a v nemocnici začal boj o život.

„Po převozu do Prahy mi lékaři řekli, že přístroj je poslední možnost, která by moji dceru mohla zachránit. Nic jiného prý už není,“ uvedla Blanka Plášková. Holčička byla na urgentní box připojena celé tři týdny. Přístroj nahrazoval její krevní oběh a staral se i o její dýchání. Poté se její stav začal pomalu, ale jistě zlepšovat. Nyní již je mimo nebezpečí. „Teď nás čeká rehabilitace, protože Monička nehýbá nohama. Také pojedeme do lázní. Musí se naučit jíst, zatím totiž dostává tekutou stravu sondou přímo do žaludku. Pomalu to už ale zkoušíme i lžičkou,“ dodala šťastná maminka.

Pomoc díky Magické noci

Monička za život vděčí pečlivé péči lékařů i sester Jednotky intenzivní péče na dětské klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Ani ta by však v tomto případě sama o sobě nestačila. Pomohl »zázračný« urgentní box. Jeho vybavení stojí skoro 1,8 milionu korun. To je částka, kterou by si nemocnice sama rozhodně nemohla dovolit zaplatit. Pomohlo občanské sdružení Život dětem, které na přístroj sehnalo peníze. „Bez laskavé pomoci našich sponzorů by se to nepodařilo. Opravdu srdečně děkujeme,“ okomentovala to ředitelka sdružení  Anna Strnadová. Velká část potřebných peněz, skoro 1,5 milionu, se vybrala během koncertu Magická noc, na které se podílel i Blesk.

Urgentní box

Urgentní box je v nemocnici od začátku roku a pracovníci nemocnice říkají, že za tu dobu »ještě nevychladl«. Je to samostatná místnost určena pro  kriticky nemocné děti, kde je možnost okamžitého zásahu v případě, že selhávají základní životní funkce.  Součástí urgentního boxu je resuscitační lůžko,  přístroj pro umělou plicní ventilaci, jsou zde  infuzní pumpy, pomocí kterých je dítěti podávána  nitrožilní výživa  a potřebné léky. Je zde i moderní monitorovací technika, díky které mohou lékaři životní funkce sledovat. 
„O takovémto vybavení jsme dlouho snili, je to pro nás obrovská pomoc. Díky tomuto přístroji už jsme zachránili děti, které by jinak neměly šanci na přežití. Ráda bych poděkovala sdružení Život dětem, které poskytlo potřebné finanční prostředky,“ uvedla lékařka JIP Olga Černá.

Autor: rvs, mivrk
Video se připravuje ...