Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kačenka (9): Naděje má cenu 12 tisíc, pomozte!

Maminka Eva, brácha Martin (12), pejsek Elinka a tatínek Radek Kačenku naprosto milují a snaží se pro ni udělat opravdu všechno
3. dubna 2011 | 06:58

Pomozte ulehčit život jedné holčičce, těžce nemocné Kačence Zajíčkové (9) z Prahy. I přesto, že už od dětství trpí dětskou mozkovou obrnou, vždy, když se na vás podívá, jako by se usmívala a děkovala, že může být se svojí rodinou... Blesk se rozhodl zařadit Kačenku do projektu Srdce pro děti. Pomozte i vy koupit holčičce speciální rehabilitační lehátko a stoleček.

„Naše Kačenka trpí dětskou obrnou třetího stupně. To je ten nejhorší. Jen sedí a občas zahýbe ručičkou. Přesto ji miluje celá rodina. Stále se na nás usmívá a to mi vždycky dá sílu,“ popisuje stav holčičky její maminka Eva Zajíčková.

Operace za 120 tisíc

Problémy začaly už v nemocnici. „Když jsem ji rodila, tak to doktor v nemocnici nějak pokazil,“ smutně vysvětluje. Bohužel, jak Kačenka roste, už jí nestačí současné pomůcky. „Potřebuje nové rehabilitační lehátko za téměř deset tisíc. Fyzioterapeutka, která sem chodí s dcerou cvičit, teď odmítla docházet, protože na to nemáme. Mnoho práce by nám ulehčil i speciální polohovací stoleček,“ vypráví maminka. Rodina by na pomůcky potřebovala 12 300 Kč.

katka
Autor: Tomáš Vrbenský

Podle lékařů Kačenka nikdy nebude chodit. Nikdy se neproběhne s kamarádkami... „Existuje prý ale jistá operace prodloužení šlach asi za 120 tisíc, kdy by mohla začít ovládat aspoň levou ručičku, aby byla co nejvíce samostatná. Je to ale strašně drahé,“ uvažuje o budoucnosti maminka Eva.

Celá rodina se snaží holčičku podporovat. „Našla jsem i speciální školu na Praze 4, kde Kačenka chodí už do 3. třídy. Všichni jsou tam hodní a všechny děti zapojují do výuky,“ dodává.

Autor: Tereza Hořínková, mivrk
Video se připravuje ...