Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Eliška (8) neslyší, čtenáři, pomozte!

Eliška má oboustrannou nedoslýchavost, pomozte jí!
17. února 2011 | 07:58

Obyčejná předškolní prohlídka změnila rodině Písařových z Přelouče život. Lékaři zjistili, že jejich dcera Eliška má oboustrannou nedoslýchavost. Do té chvíle to nikdo netušil. Holčička se totiž naučila tak dobře odezírat, že si toho do jejích šesti let nikdo nevšiml.

Blesk a nadace Život dětem Elišku zařadily do projektu Srdce pro děti. Čtenáři Blesku, pomozte Elišce i dalším dětem, aby se mohly lépe zapojit mezi své vrstevníky.

Dnes Eliška (8) chodí do třetí třídy základní školy a různé pomůcky jí vylepšují sluch. Může díky nim navštěvovat běžnou třídu. Eliška slyší jen na 42,8 % a její stav se podle lékařů nemůže zlepšit, ale naopak se může zhoršovat. Je proto je důležité, aby si zbytky sluchu šetřila. A v tom by jí pomohl mobilní telefon s indukční smyčkou.

Eliška se učí i znakovou řeč, rodina ji v tom podporuje
Autor: Jaroslav Krčál
Eliška se učí i znakovou řeč, rodina ji v tom podporuje

„Eliška by chtěla chodit do hodně kroužků. Bez telefonu bychom o ní ale neměli přehled. Indukční smyčka jí pomůže řídit zvuk tak, aby slyšela z telefonu co nejlépe,“ popsala funkci přístroje Eliščina maminka Petra Písařová. Za každou pomoc je vděčná, neboť zdravotní pojišťovna je nechala na holičkách. „Pomohl nám sociální odbor města Přelouč. Zakoupil přístroj, který dceři pomáhá ve škole. Učitelky mají na krku zavěšený mikrofon a ten vysílá zvuk přímo do sluchátek. Eliška tak slyší bez problémů celý výklad,“ dodává otec Josef.

Podle něho se obrátili na pojišťovnu, aby jim hradili alespoň baterie do přístroje, ale ani s tím nepochodili. Moc vděčni jsou však za skvělou Jitku Capaliniovou, třídní učitelku dcery. „Moc se jí věnuje i přesto, že má ve třídě 32 dětí. Nebýt jí, tak by Eliška tak dobře školu nezvládala,“ dodala Petra Písařová.

Autor: Jaroslav Krčál, Kjos
Video se připravuje ...