Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přístroj od Blesku za 400 tisíc pomůže dětem

Anna Strnadová, ředitelka sdružení Život dětem, ukazuje přenosný dýchací přístroj, na který se sehnaly peníze díky projektu Blesk Srdce pro děti
9. června 2010 | 05:00

Předčasně narozeným dětem od včerejška usnadňuje životní start trojice nových přístrojů. Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je darovala nadace Život dětem. Na jejich zakoupení musela sehnat 1 651 174 korun. Část peněz získala i díky našemu projektu Blesk Srdce pro děti. Inkubátor přezdívaný Žirafa už pomáhá novorozené Kačence.

Trojice nováčků mezi přístroji ve VFN patří mezi nejšpičkovější svého druhu. ,,Podobné přístroje se sice už u v Česku vyskytují, klinika Všeobecné fakultní nemocnice je ale unikátní v tom, že je má všechny takhle pohromadě,“ vysvětlila Anna Strnadová, ředitelka sdružení Život dětem.

Jedním z nich je díky projektu Blesk Srdce pro děti a společnosti Agrofert Holding, a. s., i transportní ventilátor Oxylog 3000. Od miminka se nehne ani na krok. Je to totiž přenosný dýchací přístroj, který na rozdíl od jiných může být s dítětem i při transportu či při vyšetřeních. Jeho cena je 406 tisíc Kč.

Podpora dýchání

Přístroj Infant Flow SiPAP je také na podporu dýchaní. Místo zavedené kanyly do průdušnice proudí vzduch do plic jen přes nosní masku.

Oba přístroje na podporu dýchání jsou uzpůsobeny ke spolupráci s třetím, včera darovaným pomocníkem. Inkubátor Giraffe Imnibed, jinak řečený Žirafa, se dokáže během několika sekund změnit na vyhřívané lůžko. ,,Dokáže zajistit optimální vlhko, teplo a hygienu,“ popsal výhody Žirafy vedoucí oddělení VFN Václav Votruba.

Síly zde naberou hlavně předčasně narozené děti do jednoho kila váhy. Potřebných 860 701 korun, za kterých nadace přístroj pořídila, se vybralo na nedávném benefičním večeru Bona Mente.

Darovaný dchací přístroj usnadňuje nedávno narozené nedonošené Kačence společně s inkubátorem přezdívaným Žirafa start do života
Autor: Tomáš Vrbenský

Autor: Kateřina Kycltová
Video se připravuje ...