Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Srdce pro děti: Bráškové, kteří se neslyší!

7. listopadu 2008 | 05:00

Úplná hluchota! Takovou diagnózu sdělili lékaři před čtyřmi roky Janě (34) a Vítovi (36) Kudrnovským ze Zelenče u Prahy, když se ptali, proč jejich syn Péťa (6) nereaguje na zvuk.

Po dvou letech se manželům narodil Martínek. Lékaři mu dávali 75% šanci, že bude slyšet. Ale.... Ani on bez kochleárního implantátu neslyší!

Blesk se rozhodl rodině pomoci. V rámci akce Srdce pro děti přispěje chlapcům 60 tisíci na zařízení, které jim usnadní život...

Na to, že Péťa neslyší, přišli rodiče až v roce a půl. "Byl vnímavý, když něco spadlo, otočil se, protože cítil vibrace a viděl periferním pohledem. Toho, že něco není v pořádku, jsme si všimli, když ho neprobudila ani vrtačka vedle v pokoji," vzpomíná maminka Jana.

Ve dvou letech dostal chlapeček naslouchátko. Rodiče se naučili jednotlivé znaky a situaci se přizpůsobili. "Četli jsme odbornou literaturu a tiše doufali, že pomůže drobná operace," říká tatínek Vít.

Za rok se stal Petřík kandidátem na zavedení kochleárního implantátu, který umožňuje vnímání zvuku. "Byl to zásah do hlavy, který s sebou nesl velká rizika. Dlouho jsme to odkládali, ale pak jsme se rozhodli, že přínos je vyšší než rizika," vyprávějí rodiče.

V té době již čekali Martínka (dnes jsou mu čtyři roky). Lékaři jim dávali velkou naději na to, že dítě bude normálně slyšet. Celých 75 procent! Jenže Martínek se narodil se stejným handicapem. U něj na to však rodiče přišli díky předchozím zkušenostem okamžitě. Také on má zavedený implantát.

Na bratrech byste hluchotu skoro nepoznali. Bez větších problémů mluví, Martínek chodí do běžné mateřské školy, Péťa v září nastoupil do zelenečské základní školy, kde se mu daří. Chlapci ale musí nosit pod tričky krabičky, odkud se aparát napájí a ovládá.

Rodiče shromáždili 278 tisíc na lepší verzi aparátku, který sestává pouze ze závěsné sestavy. Tuto sadu dostane Péťa, Martínkovi pak také koupí potřebné doplňky. Akce Srdce pro děti, kterou Blesk letos spustil spolu s nadací Život dětem, klukům pomůže částkou 60 tisíc korun.


Péťa (6)
* naslouchátko dostal ve dvou letech
* teď chodí do první třídy
* 60 tisíc poputuje na přístroj pro něj

Martínek (4)
* o jeho hluchotě vědí rodiče od narození
* navštěvuje běžnou mateřskou školu
* v budoucnu dostane stejný přístroj jako bráška


Kam psát?
Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 – heslo "Srdce pro děti". Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.

Komu chceme pomoci?
Například dětem, které trpí handicapem... Dětem, jež postihla těžká nemoc či zranění... Dětem, které nemají rodinu a po něčem pro ně nedostupném obrovsky touží...

Jak můžete přispět i vy?
Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispějte dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30,– Kč)

Autor: Veronika Pukačová
Video se připravuje ...