Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blesk koupil Lukášovi speciální vozík!

16. října 2008 | 05:00

Když Lukáš Padevět (14) přišel na svět, byl jako ostatní děti vedle něj... okatý a usměvavý. Krátce po porodu ale lékaři vynesli krutý ortel.

Trpí vzácným druhem viru encefalitidy a bude vyžadovat náročnou péči po celý zbytek života. Blesk a nadace Srdce pro děti se už před časem rozhodly, že Lukášovi pomohou! A slib je splněn. Lukášovi koupili speciální křeslo za 100 tisíc. A právě včera si ho rodina převzala!

Lukášovi je čtrnáct let, usměvavým klukem zůstal, ale... Mentálně je na úrovni čtyřletého dítěte a jeho fyzické možnosti odpovídají schopnostem kojence. Bez speciálního polohovacího vozíku byl prakticky 'uvězněn' doma. Podobně jako jeho matka.

"Lukáš se v obyčejném kolečkovém křesle těžko udržel ve vzpřímené poloze. Vyčerpávalo ho i sledování televize. Tohle křeslo nám oběma usnadní život takovým způsobem, že si to běžný smrtelník ani nedokáže představit," řekla maminka Zuzana Padevětová (33), které v péči o syna pomáhá dnes už jen babička.

Teď jim vše ulehčí právě speciální polohovací kolečkové křeslo. Z dárku byl nadšený i Lukáš. Směl si sám vybrat, které kryty kol dostane. Maminka nechala výběr na něm, přestože by se podle ní hodily do pokoje více duhové, Lukáš chtěl přimontovat na kola ty žluté se smajlíky. Blesk i nadace Srdce pro děti teď všem přejí, ať se jim i díky tomuto dárku život ulehčí!


Jak je těžká péče o chlapce...

Chlapci je dnes čtrnáct let, ačkoliv mu nedávali víc než rok života. "Už nemá cenu spekulovat nad tím, jestli v té době někdo něco zanedbal či nikoliv a jestli se včasnou léčbou mohlo předejít nejhoršímu," říká v bytě ve Všenorech maminka Zuzana Padevětová. "Jsem máma na plný úvazek. S Lukášem musím být prakticky nonstop. V noci se občas dáví," říká. Matka den co den vozí svého syna 25 kilometrů do speciální školy ve Stodůlkách. Transport dospívajícího chlapce byl ale pro drobnou ženu stále těžší a těžší. Vozík jim oběma pomůže.


Srdce pro děti pomáhá

237649:gallery:true:true

Kdo se na nás může obracet?
Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

Kam psát?
Vaše dopisy problémů konkrétních dětí posílejte Blesk, Průhonu 13, 170 00 Praha 7 – heslo "Srdce pro děti". Můžete i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.

Co bude dál?
Redakce Blesku bude shromažďovat e-maily, tipy a dopisy, vybereme ve spolupráci s občanským sdružením Život dětem a motolskou nemocnicí další dítě, kterému pomůžeme.

Komu chceme pomoci?

Například dětem, které trpí handicapem... Dětem, které postihla těžká nemoc či zranění... Dětem, které nemají rodinu a po něčem pro ně nedostupném obrovsky touží...

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispějte dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30,- Kč)

Máte ve své rodině čim okolí podobný příběh? Podělte se o něj s námi! Pošlete ho na online@ringier.cz.

Autor: Václav Raufer
Video se připravuje ...