Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chrápající partner vás připraví o 3 týdny spánku ročně!

Když máte v posteli cirkulárku, spánek si opravdu dopřejete těžko.
23. června 2011 | 11:04

Možná jste si už zvykla, že váš partner v noci zní jako cirkulárka, ale ne vždy to zaspíte. Za rok tak nasbíráte neuvěřitelnou spoustu probděných hodin. Horzí i partnerská krize. Dá se to zachránit?

S velkou láskou se dá překonat mnoho negativních vlastností partnera, ale i trpělivost má své meze. Chrápání ovšem patří mezi ty projevy, které druhému lezou na nervy od samého počátku.

Vědci nyní navíc zjistili, že ti, kteří mají lehčí spánek, tedy chrápaní partnera je vždy probudí, ztratí ročně více než tři týdny nočního odpočinku! Tento problém většinou postihuje ženy. Pro 39 % partnerek chrápajících mužů je to dokonce taková noční můra, že pravidelně prchají spát do jiné místnosti. Proto také jeden z devíti párů spí odděleně trvale.

V průměru tedy ten, kdo chrápe, ubírá každou noc svému spolunocležníkovi hodinu a půl spánku. Ročně to vydá na neuvěřitelných 574 hodin a tedy téměř 23 dní. Vědci provedli tento průzkum na 2.500 dospělých dobrovolníků. Z něj vyšlo, že skoro čtvrtina (23%) mužů má problém s chrápáním partnerky, ale celkem 41 % žen si ze stejného důvodu stěžovalo na partnera.

Hlavní příčina: Tloušťka a alkohol

Odborníci varují, že hlasité chrápání může být příznakem spánkové apnoe. To znamená, že svaly a tkáně v hrdle se uvolní natolik, že začnou blokovat dýchací cesty.

Nejčastější příčinou chrápání a spánkové apnoe je nadváha a nadměrné pití alkoholu. Tedy řešením je zhubnout a přestat pít především na noc.

Taková hlučná noc může na druhý den pekelně vyčerpat oba partnery a časté opakovaní může mít ve finále destruktivní následky pro vztah. K rozvodům kvůli chrápání proto nejvíc dochází ve středním věku. Dříve přehlížené chyby partnera najednou začnou být už dál nepřekonatelné.

Jak zvládnout chrápaní partnera?

1. Oddělené ložnice jsou asi nejideálnějším řešením, které nikoho neomezuje.
2. Chrápající by měl hlavně přestat pít alkohol. Ten totiž snižuje aktivitu svalstva horních cest dýchacích, které stabilizují hrtan a ty pak mají sklon k vibracím a zhroucení.
3. Položte blízko postele misku s vodou a pár kapkami eukalyptového oleje. Pokud vůně silice neodbourá chrápaní partnera, alespoň dostatečně omámí vás a nepříjemné zvuky spíš zaspíte.
4. Na chrápání existují různé ústní spreje, kapky, nosní pásky ale i drátka do ústní dutiny - podle ohlasů však mají jen individuální účinnost.
5. Zkušenost redaktorky magazínu Blesk pro ženy: „Můj partner si jen kvůli mně koupil polštář proti chrápání. Stál 2.500 Kč! a byl tak tvrdý, že na něm nemohl spát v jiné poloze, než na zádech. Chrápání se tedy rozhodně nezbavil. Jen vyhozené peníze! Naštěstí to ale zaspím.“

Rady z internetových diskuzí:

* Jistá alternativa je hluchý partner…

* Nepomůže nic – jedině se odstěhovat do vedlejší místnosti a ten druhý, ať si tam klidně řeže.

* Někdy funguje mlaskání, alespoň na mou babičku zabíralo. Mého otce musím ale něčím praštit, aby přestal!

* Lidé chrápou především, když leží na zádech. Doporučuje se proto do noční košile zezadu (do nějaké kapsy) zašít tenisový míček, aby se dotyčný vždycky převalil na bok. Prý to funguje…

* Co mám fakt vyzkoušený, jsou náplasti s pružinou na nos. Dají se koupit v lékárně. Používám je při nachlazení.

* Polštář na obličej, přitlačit asi tak 5 –10 minut. Prý to funguje dobře, problém ale je, že dříve chrápající je ráno studenej a pořád leží.



Autor: INT, bak