Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 chyb, které mohou za manželskou krizi

Manželská krize se dostaví, dříve či později.
13. února 2011 | 09:14

Nemůžete se na něj ani podívat. Způsob, jakým si upravuje límeček u košile, vás přivádí k šílenství. Nechápete, co jste kdy na tom nemožném chlapovi vůbec mohla vidět... Vztah se pomalu, ale jistě hroutí, a vy vlastně nevíte proč. Prozradíme vám, co vaše partnertsví ničí, i jak se krachu vztahu vyvarovat.

Mluvit se s ním dá jen o počasí, a i při tom se pohádáte. Leze vám na nervy každým svým gestem. Sex je naprostá katastrofa a o nějakém porozumění nemůže být ani řeč. Je-li přesně tohle scénář vašeho soužití, máte všechny příznaky manželské krize. Pokud s ní něco neuděláte, skončíte jako dvaapadesátiletá Eva, která u soudu jako jediný důvod rozvodu uvedla: „Když ho vidím, jak sběračkou z hrnce vyjídá zbytky guláše od oběda, zvedá se mi žaludek. S takovým člověkem žít nemůžu.“

Stojí vám to za to?

Averzi, jež vás nakonec donutí poslední zbytky lásky dorazit rozvodem, se také říká nepřekonatelný odpor. Je to vlastně poslední fáze manželské krize, kterou jste nechala plynout v naději, že se nějak vyřeší sama. Jenže to je chyba. Pokud nezasáhnete a nezačnete potíže řešit, jste jasnou adeptkou na titul rozvedená. Jenže stojí vám vůbec záchrana manželství za námahu? To je zásadní otázka, kvůli které se možná už pěkných pár dnů převalujete v posteli, ale dokud si na ni neodpovíte, nehnete se z místa. Rozhodla jste se, že ho vlastně máte ještě alespoň trochu ráda, že by vám bez něj bylo smutno, že spolu máte tři děti…? Pak se obrňte trpělivostí a vydejte se na cestu uzdravování svého manželství. Nezapomeňte s sebou vzít ale i partnera. Také on se musí snažit. „I když budete chtít na vztahu pracovat, ale váš partner nikoli, nemá budování žádný smysl. Jeden na to prostě nestačí,“ říká psycholožka Lenka Černá.

5 chyb, které za všechno můžou

Žádná krize nevznikne přes noc a nikdy za ni nemůže jen jeden z páru. Jak se vztah vyvíjí, musíme o každou jeho část pečovat, sytit ji a napájet. Jestliže na to dlouhodobě zapomeneme nebo nemáme náladu, chvíli vše poplyne z podstaty, ale nakonec se partnerství zhroutí. Vraťte se kousek zpátky a zjistěte, kde se stala chyba.  

1. Špatně jste si vybrala

Žijete-li ve vztahu s mužem, který má absolutně jiné hodnoty než vy, jiný temperament, jiné potřeby, jiné zájmy a jediné, co vás spojuje, je hypotéka na dům, těžko se dá něco zachraňovat. Říká se tomu také nekompatibilní vztah. Pokud nemáte s partnerem absolutně nic společného, nepomůže vám ani domácí ústava a svěcená voda dohromady. Je to katastrofa.

Co s tím?
Nedá se nic dělat, a i když rozchod bolí a budete se z něj dlouho vzpamatovávat, v tomto případě psychologové doporučují rázný řez. Jinak se budete dál trápit v nefunkčním vztahu, který se zachránit nedá, a nikdy nebudete spokojená.

2. Zapomněli jste spolu mluvit
Na komunikaci stojí každý vztah. Přátelství, rodina, manželství… ve všech případech spolu prostě musíte mluvit, hledat společná témata, ale i poslouchat a rozumět. „Manžel pracuje doma, takže se vídáme docela často, ale jsme jako cizí lidi. Mluvíme spolu maximálně o dětech a chodu rodiny. On neví, co trápí mě, co si o čem myslím, jak co prožívám. Ale stejně tak nic nevím já o něm,“ popisuje komunikační zádrhel po dvaceti letech manželství pětačtyřicetiletá Magdaléna.

Co s tím?
Za neschopnost nebo nechuť spolu mluvit může většinou strach. Strach z odmítnutí nebo ponížení. Ruku na srdce, neodpálkovala jste několikrát jeho vyprávění s tím, že říká nesmysly? Nebo naopak nevysmál se vám muž, když jste mu vyprávěla své pocity nebo historky? Jestli nejsou vaše zranění příliš hluboká, možná se vám pomalu podaří získávat ztracenou důvěru zpět. Snažte se povzbudit manžela, ať vám povídá klidně i banální zážitky a snažte se ho poslouchat. Jestli se přes křivdy nemůžete dostat, pomůže vám klubíčko nedorozumění rozmotat terapeut.



3. Rezignujete na sex
Jeden ho chce pořád, druhý z něj má kopřivku. Jeden neustále vymýšlí nové předehry a pozice, druhý výmluvy, proč se nemilovat. Chápeme, že jste utahaná z práce a bolí vás hlava, ale bez vzájemně příjemného sexu zmizí z manželství jiskřivé napětí a přitažlivost, které jsou zvlášť pro dlouhodobý vztah tak důležité.

Co s tím?
Sex je umění kompromisu. Sexuolog Petr Weiss říká, že snažit se milováním udělat partnerovi radost není žádná chyba. Pokud máte menší erotický apetit než on, dejte mu milování občas jako dárek. Důležité je vymyslet vše tak, abyste byli oba spokojení. Hledejte a objevujte!



4. Řešíte nevěru

Nevěra, ať vaše, či partnerova, je v každém případě signálem, že v soužití něco zásadního chybí (nemluvím o chronických záletnících, kteří loví nemanželské vztahy ze sportu). Někdo zklamání a bolest, kterou přináší, překoná, jinému rozmetá vztah na kousky, jež už poslepovat nejdou.

Co s tím?
Přiznejte si důvod, proč nevěru prožíváte právě vy. Kde byla chyba, co je špatně a jak se to dá napravit. Pokuste se o problémech mluvit, ale nevyčítat si. Smiřte se s tím, že nějakou dobu to prostě mezi vámi dvakrát růžové nebude. Nevěra totiž přináší smutek, strach, vztek, lítost… A teď to nejdůležitější. Snažte se odpustit. Nepůjde to ze dne na den, ale pokusit se o to musíte.

5. Máte kouli na noze
„Nepotřebuji kamarádky, koníčky ani svůj volný čas. Jediné, co chci, je být se svým mužem. Nevím, proč by se tomu neměl přizpůsobit i on,“ přiznává sedmadvacetiletá Linda, která se od manžela nehne ani na krok. Je učebnicový příklad emoční závislosti, kdy o rovnováze ve vztahu nemůže být ani řeč. Jeden se prostě přizpůsobuje, druhý velí. Možná se to chvíli dá vydržet, ale nakonec takový nesoulad vede ke katastrofě.

Co s tím?
Abyste se vy nebo partner zbavili závislosti jeden na druhém, začněte si každý budovat svůj svět, najděte si kamarády a vlastní zájmy. Snažte se jeden druhému věřit a přestaňte se navzájem neúnosně omezovat. Pokud chce jít s kamarády na fotbal, neznamená to, že vás nemiluje. Problém je, když vámi muž manipuluje. Nedejte se, vezměte ho za ruku a odveďte do poradny.

Krabička poslední pomoci

Když už má váš vztah namále, vyzkoušejte rychlá pravidla, která vás můžou vrátit zpátky do hry, které říkáme LÁSKA.

- Mluvte s ním, vyprávějte, co jste dnes zažila, co cítíte, čeho se bojíte, na co se těšíte. Zeď mlčení je příliš nebezpečná.

- Neshazujte ho a neurážejte. Ani pro nás nepochopitelná „úchylka“ jeho sledování všech televizních sportovních pořadů neznamená, že je nemožný, nebo dokonce blbec.

- Pozor na upřímnost za každou cenu. Ta opravdu nesvědčí žádnému vztahu a vaše „Poslední dobou se na tebe nedá ani podívat, jak vypadáš staře a strhaně,“ nepomůže vám ani jemu.

- „Ty už mě tak nemiluješ!“ nebo „Nemůžu ti odpustit, jak jsi mi tenkrát nepřinesl do porodnice ani jednu kytku,“ patří mezi zakázané věty. Kolovrátek, který dokola rozebírá problémy a vrací se ke starým křivdám, nikoho nebaví.

- Jděte si každý trochu po svém. Špetka nezávislosti a samostatnosti vztahu určitě prospěje.

- Podívejte se na svět jeho očima. Jak se asi cítí on s vámi, baví ho váš vztah, co mu asi tak chybí?

- Domluvte si řád, který určí základní pravidla pro běžný život. Kdo vyzvedne děti ze školy, kolik času strávíte každý sám, kdy spolu někam vyrazíte...