Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak vybrat autosedačku

Autosedačka by měla dítě dobře fixovat, ale přitom mu zajistit pohodlí.
13. srpna 2008 | 12:20

Správně zabezpečit dítě při jízdě v autě můžete jedině za pomoci správně vybrané sedačky. Její koupě však může pro rodiče představovat tvrdý oříšek.

Děti usazené na klíně rodičů nebo zapřené vkleče o opěradlo zadního sedadla a sledující zadním sklem provoz na silnici je snad už minulostí. Děti musí být v autě povinně usazeny v autosedačce, takže každý rodič, který by toto ustanovení nerespektoval, riskuje pokutu.

Jak vlastně vybírat z tak široké nabídky, s jakou se setkáváme v našich obchodech?

Při nakupování si důkladně prohlédněte a zkontrolujte všechny části autosedačky. Zaměřte se na opěrku hlavy, která by měla mít zvýrazněné bočnice, aby ochránila dětskou hlavičku i při nárazu ze stran. Vhodná autosedačka by měla dítě fixovat, aby byl chráněný především jeho hrudník a hlava, přičemž nejbezpečnější jsou autosedačky se systémem isofix. Ideální je, pokud jsou popruhy vybavené látkovými nebo gumovými chrániči, které při nárazu zabrání možnému zranění. Při použití obrácené autosedačky na předním sedadle deaktivujte čelní airbag, aby nedošlo k neštěstí.

Nezapomeňte:

- Autosedačku vyberte podle hmotnosti dítěte a kupujte ji spolu s ním.

- Nechte si odborně předvést, jak ji v automobilu správně upevnit, a zároveň se důsledně řiďte přiloženým návodem k jejímu použití.

- Správná autosedačka by měla být nejen bezpečná, ale také pohodlná.

Autosedačka by měla dítě dobře fixovat, ale přitom mu zajistit pohodlí.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

- Důsledně dbejte, aby autosedačka byla k sedadlu správně připevněná. Pečlivě zkontrolujte, jestli je v ní dítě náležitě připoutané – nesmí mu být příliš volná, ale ani těsná.

- Montáž usnadňují úchytky isofix, které jsou už součástí vozidel novější výroby.

- Pokud kupujete sedačku z druhé ruky, už používanou, prověřte si, zda je plně funkční, a vyžádejte si k ní návod k použití.

Sáhněte hlouběji do kapsy
Autosedačky rozhodně nejsou levnou záležitostí. Vybrat si lze z různých cenových skupin, přičemž ta nejlevnější vás vyjde zhruba na dva tisíce a nejdražší na přibližně devět tisíc korun. Nevybírejte však podle ceny, rozhodujícím kritériem by měla být kvalita a bezpečnost zvoleného typu.

Víte, že...

... když s vozem narazíte při rychlosti 50 km/hod, desetikilogramové dítě váží v okamžiku nárazu až 600 kg? Právě proto jsou autosedačky naprosto nezbytné. Jenom ony totiž dokážou udržet dítě na sedadle.

Široké možnosti volby
Můžete volit mezi autosedačkami různých renomovaných značek. Při koupi se poraďte s personálem a informuje se také o tom, jak která sedačka dopadla ve spotřebitelských testech nebo v testech bezpečnosti. Pokud jde o typy autosedaček, máte na výběr až 5 různých typů – nejmenší pro děti do 10 kg a největší pro ratolesti do 36 kilogramů.

Autor: Daniela Milesová, hv
Související články