Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České děti tloustnou! Nejhůře jsou na tom ty na venkově

Namísto aby děti venku sportovaly a hrály si, tráví čas u elektronických přístrojů
16. června 2015 | 06:00

Zaběhnutý stereotyp hlásá, že děti na venkově a v malých městech na tom jsou s pohybem mnohem lépe než ty městské. Mohou si přece hrát venku a netrávit volný čas u počítače. Realita je jiná. Děti z větších měst jsou většinou zdatnější. A hubenější. 

Ať se tomu chce nebo nechce věřit, je to skutečně tak. Děti na vesnici nejsou tolik šikovné a pohyblivé jako jejich vrstevníci z měst. "Jejich průměrné výsledky jsou v porovnání s dětmi z velkých měst v testovaných disciplínách horší. Tuto tezi podporuje také analýza BMI, podle které je nejvyšší poměr hmotnosti vůči tělesné výšce u dětí v těch krajích, které ze srovnání pohybové zdatnosti vycházejí nejhůře,“ uvedl docent Tomáš Perič.

Stav fyzické kondice dětí ukázal průzkum Sazka Olympijský víceboj, do kterého se zapojilo přes padesát tisíc dětí z celé České republiky. Děti musely splnit osm disciplín, které měly otestovat jejich pohybové schopnosti – hluboký předklon, T-běh, zkrácené sedy-lehy, postoj čápa, sprint na 60 m, běh na 500/1000 m, skok/trojskok do dálky z místa, hod basketbalovým míčem.

Dvě hodiny týdně nestačí

Vůbec nejhůř z celé České republiky na tom je mládež z Plzeňského kraje, ale ani jinde nebyly výsledky příliš uspokojivé. Naše děti mají čím dál tím větší problém s pohybem. Zatímco dříve byl tělocvik jedním z nejoblíbenějších předmětů na základních školách, dnes je nemalé procento školáků od cvičení osvobozeno. 

...
Autor: Shutterstock.com

"Ty dvě hodiny týdně jsou k uzoufání málo a často nedostačují i z hlediska náplně. V porovnání se zahraničím jsme úplně někde jinde, tam pohybovému rozvoji věnují daleko větší pozornost, hrají ragby, fotbal, basketbal atd.," komentuje celou situaci kajakář Vavřinec Hradilek, který je také jedním z ambasadorů projektu Sazka Olympijský víceboj.

Za vše může špatná strava

Na vině ale není pouze nedostatek pohybu, prsty v dětské obezitě má i špatná strava, která se za posledních třicet čtyřicet let velmi proměnila. Děti často nesnídají nebo snídají sladké cereálie, které jsou plné cukrů, mají nedostatečný pitný režim, případně pijí sladké limonády.

Jídla, která konzumují, jsou rychlovky, které naprosto postrádají jakoukoliv výživnou hodnotu. Do školy pak dostávají neodpovídající svačiny, které postrádají zeleninu a ovoce, nebo si svačiny dokonce kupují ve škole v automatech. A když pak přijdou domů, místo aby se šly vyskákat ven, sedí od malička u počítače nebo jiných her.

V létě dětem zmrzlinu klidně můžete dopřát, jen je potřeba pečlivě vybrat jakou. Některé, jako například ty v kornoutu, vydají za celý oběd.
Autor: Shutterstock.com

Se změnou musí začít rodiče

Jestliže se chceme vyhnout další obézní generaci, musíme začít s osvětou a změnou u těch nejmenších – našich dětí. Na jejich životosprávu mají totiž do nějakého věku velký vliv rodiče, a pokud je budou správně motivovat ke sportu a zdravé výživě, nemusí se s nadváhou vůbec potýkat.

Je dobré si uvědomit, že jde o problém nejen fyzický, ale i psychický. Děti s pár kily navíc se často stávají terčem posměchu ostatních dětí, a dostávají se tak do stresu, nechtějí chodit do školy, a proto se jejich nadváha může podepsat třeba i na školních výsledcích.