Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Po rozchodu: Matky, které vychovávají děti samy, nafotily kalendář

2. června 2015 | 06:00

Ženy, které se například marně domáhají výživného na své děti, ne vždycky sedí s rukama v klíně. Některé z nich například před několika dny pod vedením Lídy Chytilové nafotografovaly unikátní kalendář. Snímky vznikly na farní zahradě kostela U Jákobova žebříku v pražských Kobylisích. Dvanáct profesionálních fotografií ukazuje ženy v jiném světle než jen jako uštvané každodenním kolotočem. 

Až budete na podzim kupovat kalendář na příští rok, můžete se rozhodnout i pro ten, který dala dohromady Lída Chytilová, která rovněž patří mezi matky, které své děti vychovávají samy. Na dvanáctce snímků pózují především svobodné matky, které jsou na výchovu svých dětí samy, často zcela bez podpory otců dětí. Celý kalendář zaštítila Asociace neúplných rodin, která se zasazuje za práva rodičů, kteří jsou na výchovu i výživu svých dětí sami nebo mohou počítat jen s malou podporou druhého rodiče. Kmotrou kalendáře se stala předsedkyně asociace Lucie Asenová.

"Já sama mám kalendáře ráda. Už ten předvánoční rituál vybírání – protože přece na něj budu koukat celý rok. A takže kromě toho, že je to věc praktická, hledám taky kalendář zajímavý. Kromě toho – leták zahodíte, brožurku odložíte, na billboard si zvyknete," vysvětluje iniciátorka projektu Lída Chytilová, proč se rozhodla právě pro kalendář. 

Porada nad scénami - Lída Garra Chytilová a Jarka Staňková
Autor: ANR
Překvapila ji ochota žen, které do focení šly? Má pocit, že matky více než dříve bojují za své děti a peníze pro ně? "Ochota maminek mne nepřekvapila, sama jsem samoživitelka. Musela jsem dokonce některé i odmítat," líčí přípravy Lída Chytilová, která výzvu vyvěsila mimo jiné ve facebookové skupině Maminko, nejsi na to sama. Focení bylo celodenním zážitkem a dopadlo podle všeho dobře. 

A to i když jedna modelka nedorazila, a tak se ji asistentka fotografky – tou hlavní se stala Jarka Staňková – vydala hledat do ulic. Nakonec ji našla. Na tvorbě kalendáře se podílí také grafik Petr Veselý. Šaty zapůjčilo studio POSHme.cz.

"Rozhodně byla cítit snaha společně zavolat: Haló, jsem samoživitelka! Ale taky mám nějaké sny! Pořád jsem člověk! Nekoukejte na mne proto skrz prsty!" dodává Lída Chytilová.