Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

8 vět, které by babička nikdy neměla vypustit z úst

  • Laskavá babička je splněním rodičovského snu. Ne vždy se splní.
    22. května 2015 | 06:00

    "Tak to já bych to rozhodně dělala jinak!" Věta, která působí jako rozbuška snad vždycky. Dvojnásob pak tehdy, když ji vypustí z úst babička směrem k rodičům svého vnoučete. Jaká prohlášení je lepší spolknout, i když jste na místě babičky vy a máte prostě pocit, že mladí tu výchovu tak úplně nezvládají? A nebojte, nemyslíme si, že úkolem prarodičů je neustále hlídat vnoučata, všemožně podporovat mladou rodinu – a to vše až do úplného vyčerpání. 

  • 1. Jste na ně moc hodní, děti potřebují řád a řemen

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zatímco dnešní rodiče vyznávají spíše volnou výchovu, některé babičky si ještě pamatují na vlastní přístup k malým dětem v době, kdy se preferovala přísnost a hlazení už zavánělo rozmazlováním. A pak prohlašují: "Vy jim všechno dovolíte, ale až vám za pár let budou skákat po hlavě, vzpomenete si na moje slova!" Raději by si to měla odpustit, výchova potomstva je vždy věcí rodičů.  

  • 2. Pojď ke mně, broučku, maminka je moc přísná

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existují i opačné extrémy – babičky, které si myslí, že jsou na světě proto, aby dítě rozmazlovaly. A tak sotva rodič něco zakáže, babička dítě jen pokárá a okamžitě mu to dovolí. A to je špatně, zvláště pokud tím rodiče a jeho autoritu přímo shazuje. Pravda, mnohé ženy se na rozmazlování vnoučat těší a tvrdí, že babičky jsou na světě právě od toho. Co na to psycholožka Markéta Jarolímková? "Záleží na tom, co si pod slovem rozmazlování představíte. Máte vnoučata často jen na chvíli a chcete jim věnovat maximum času, který s nimi strávíte? Hrajete si s nimi, čtete, chodíte ven, mazlíte se, povídáte si, smějete se, prostě trávíte hezké chvíle? To je naprosto v pořádku. Společně strávený čas je totiž daleko hodnotnější než cokoli jiného, co byste jim mohli koupit. Rozmazlování je to, pokud byste dětem umožnili dělat a dali jim vše, na co si jen vzpomenou, bez ohledu na to, jestli můžete," říká psychoterapeutka s tím, že sem patří třeba to, pokud prarodiče bolí záda, a přesto vnoučata nechají, aby po nich skákala a šplhala, protože je nechtějí napomenout.  

  • 3. To vy v jejich věku jste už dávno chodili na nočník!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bývala to v sedmdesátých osmdesátých letech taková meta. Dítě nemuselo umět mluvit, ale pleny už nosit nesmělo, ideální pak bylo, když si v roce vystačilo s nočníkem. Co na tom, že to často bylo jen zbožné přání a počet neúspěchů více či méně převyšoval úspěchy. Mnohým babičkám to prostě nedá a neodpustí si hlášky ve stylu "to máte z těch papírových plenek, kdybyste dali Honzíkovi pořádnou látkovou, rychle by se na nočníček naučil". Co na tom, že odborníci to považují za překonaný názor, protože dětská nervová soustava umožňující kontrolu vylučování dozrává později? 

     

  • 4. Budu vám hlídat jen to hodnější dítě

    babička
    Autor: Shutterstock

    Možná se vám to zdá kruté, ale není to nijak vzácné – některé babičky slibují hlídání (a ne, nemyslíme si, že je to jejich povinnost), aby pak řekly, že chtějí pouze hodné dítě, zatímco zlobivé ať si rodiče nechají. "Michalku si vezmu, ta je zlatíčko, které mi pomáhá, ale Tomáška fakt ne, jen zlobí!" To je kruté vůči rodičům i vnoučeti, protože návštěva u babičky samozřejmě znamená i další benefity, jako jsou dobroty, zmrzlina, malé hračky a podobně, o které Tomášek přijde. 

  • 5. Trošinka čokolády mu neuškodí ani při alergii

    Velkým lákadlem pro vás budou i laskominy, které koupíte svým dětem.
    Autor: Shutterstock.com

    Prarodičům to možná připadá přehnané, ale pokud rodiče nahlásí, že je dítě na něco alergické a jíst to nesmí, měli by to respektovat. A ne, že mu budou potají podstrkovat čokoládu se slovy: "Takovej kousek mu přece nic neudělá!"

  • 6. Jsou to jen drobnosti!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Existují babičky, které si nedokážou pomoci a na každou návštěvu k vnoučatům vyrážejí s taškou plnou sladkostí nebo hraček, případně oblečení, aniž by nákupy předem probraly s rodiči. "Vždyť jsou to jen drobnosti! Dopřejte mu tu radost," hájí se v podobných situacích. Zní to nevinně, ale my zároveň chápeme rodiče, kteří nechtějí, aby jejich domácnost zahlcovaly další a další hračky, stejně jako si nepřejí, aby se jejich dítě cpalo přílišným množstvím sladkostí. Nakonec je docela škoda, když si dítě klade rovnítko mezi návštěvu prarodičů a příval darů. 

  • 7. Pár kilometrů to bez autosedačky vydrží, řídím dobře

    Kromě bezpečnosti je dobré hledět i na komfort. Zejména pokud na cestách strávíte hodně času
    Autor: Foto Svět motorů, red

    Noční můra mnoha rodičů. Zatímco někteří prarodiče jsou vzorem až přehnané úzkosti, jiní si myslí, že co stačilo jejich dětem, bude dost dobré i pro jejich vnoučata. A tak v jejich péči jezdí na odrážedle bez helmy a v autě je nikdo nezapne do sedačky, protože babička přece řídí dobře a na těch pár kilometrech se nemůže nic stát. 

  • 8. U mě platí moje pravidla!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Není to snadné, ale prarodiče by se měli smířit s tím, že pravidla výchovy určují rodiče vnoučat. I když se svými dětmi, natož s jejich partnery v ledasčem nesouhlasí. A proto by věta "u mě platí naše pravidla a vy mi do nich mluvit nebudete" měla být tabu. Nevadí, když nad něčím občas přimhouříte oči, ale vadí, pokud dítěti úplně rozhodíte zavedený režim. 

Diskuse ke článku
.