Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebuďte trapná matka aneb jak skutečně podpořit maturujícího potomka

  • Berte to tak, že před zkouškami je vaše dítě vyděšené a hlášky o tom, že se musí učit, si odpusťte
    15. května 2015 | 06:00

    Písemky už mají letošní maturanti za sebou, teď se začínají klepat před ústními zkouškami, které vypuknou příští týden – přesný termín si určuje škola. Rodiče dětem budou spíše podstrojovat. 

  • Jen se pořádně vyspi

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemá smysl, abyste nutili potomka, který má na krku maturitu nebo přijímačky na vysokou školu, ke vstávání už za kuropění, když ve dvě odpoledne bude nad Shakespearovými sonety usínat. Domluvte se s ním během svatého týdne na nějaké rozumné hodině, co třeba taková osmá? Je to lepší, než když má vstávat do školy, a na učení mu zbude více času než o víkendu, kdy nevylézá před polednem. 

  • Nedáš si pořádnou snídani?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jste také doma nebo máte zrovna čas? Přemozte se a připravte nervóznímu dítěti dobrou a vydatnou snídani – spíše než něco sladkého se hodí bílkoviny. Troufáme si tvrdit, že většinu dospívajících potěší cokoli s vajíčky, k čemu přihodíte trochu zeleniny a co doplníte kromě vody džusem. Neuškodí ani káva. 

  • Dovlečte zásobu oříšků

    Domácí nutela je plná oříšků.
    Autor: Shutterstock.com

    Ne nadarmo se v obchodech prodává směs oříšků pod názvem Studentská, nejeden výzkum totiž potvrdil, že právě ořechy svědčí myšlení a soustředění. A na uzobávání při učení jsou ideální, i když někteří studenti dávají přednost třeba chlebům namazaným milovanou čokoládovou pomazánkou. 

  • Jen ho nechte, ať se fláká

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nechtějte po svém dítěti, aby se učilo dvacet hodin denně. I deset v kuse je moc, takovou kapacitu ani mladý mozek nemá. Holt nebude umět všechno dokonale, ale s občasným odpočinkem stoupá šance, že mu v hlavě něco zůstane. Spíše se potomka snažte nenápadně dotlačit k tomu, aby nekoukal na kousky seriálu, zatímco druhým okem švidrá na angličtinu. Lepší je se několik hodin fest učit a pak se naplno věnovat třeba filmu. Nebo ještě lépe: vyrazit někam na vzduch.  

  • Zoufá si? Pomozte mu sestavit plán

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vaše dítě nedokáže zabrat do učení, protože má pocit, že neumí nic, je toho moc a neví, kde začít, spolkněte kázání, že asi mělo začít dřív než v půlce května. A nabídněte mu, že spolu vymyslíte plán, co si kdy nalít do hlavy, aby se to alespoň jakž takž stihlo. Tuhle pomoc vítá překvapivě mnoho mladých suverénů. 

Klíčová slova:  rodina, rodiče, rodičovství
Diskuse ke článku
.