Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozumíte svým puberťákům, když jsou na fejsu, fotí selfie a štvou je hejtři?

  • Nemá smysl se teenagerům přibližovat tím, že se budete oblékat nebo mluvit podobně. Budete maximálně tak za losery.
    24. března 2015 | 06:00

    Jakmile zaslechnete hovory dospívajících, ať už to jsou vaši potomci, nebo spolucestující v MHD, cítíte se poněkud ztraceni? Je to normální! Taky jim občas rozumíme jen spojky a předložky. Rozhodli jsme se však jejich výrazivo rozklíčovat, ačkoli netvrdíme, že díky tomu pochopíte, co se jim honí hlavou. Každopádně, berte náš slovníček s rezervou – protože slovo, které někde letí, se jinde pomalu dává na ústup a teenager, který by ho použil, by byl poněkud mimo. 

  • Být prostě swag!

    Autor: Shutterstock.com

    Když si můj patnáctiletý syn koupil tepláky a oznámil mi, že v nich bude chodit i do školy, zarazilo mě to. Vysvětlení, že to je prostě "swag", mi to neulehčilo. Nechala jsem si nicméně vysvětlit, že swag je něco jako cool (aha!) – je to prostě správné a asi i sexy oblečení. Úplně přesně vymezit se nedá, ale buďte si jistí, že nárokům by nevyhověl ani jeden kousek z rodičovského šatníku. 

  • Jdu na fejs poslat selfíčko

    Autor: Shutterstock.com

    Tohle není těžké, ale zatímco vy ještě tak možná chodíte na Facebook a občas tam dáte fotku z procházky do přírody, vaši potomci mají fejs a selfíčka, tedy fotky sebe sama v mnoha pozicích a pózách, které buď zveřejňují na svém profilu, nebo si je posílají mezi sebou navzájem. 

  • Snapchat a lechtivé fotky

    Autor: Shutterstock.com

    Možná v souvislosti se selfie fotkami zaslechnete i pojem "snapčet" – což je aplikace Snapchat, která umožňuje vzájemné posílání fotek, které se protistraně zobrazí jen na chvíli a pak zmizí. Nebudeme vám tajit, že je hodně populární, protože teenageři si tímhle způsobem s oblibou přeposílají i lechtivé provokující snímky. Ale nebojte – nejen to. Někdy s pomocí fotek s krátkými popisky prostě komunikují podobně jako my v dřevních dobách pomocí SMS. 

  • A co appky, znáte?

    Telefony zlevnily o 19 %.
    Autor: Foto: Profimedia.cz

    Jedním ze zájmů teenagerů jsou různé appky. Tedy aplikace, které si instalují do svých mobilů a s jejichž pomocí vylepšují své fotky, poslouchají muziku, hledají oblíbené podniky a podobně. Kupodivu tady nejste tak mimo, protože různé mobilní aplikace nejspíše používáte taky, patří sem třeba navigace, běžecký kalkulátor nebo bankovní appka. Totiž aplikace. 

  • Hejtr, loser a troll

    Autor: Shutterstock.com

    "To je teda slušnej hejtr," pravilo jedno z našich dospívajících dětí onehdy u večeře na adresu jednoho ze sousedů. Sympatický muž to věru není, takže bylo jasné, že to asi není pochvala. Hejtr je prostě někdo, kdo ostatním závidí nebo je prostě prudí. Ale pokud někdo prudí na internetu, je to spíše troll (ačkoli tohle slovo už mezi teenagery zase tolik neletí, populární je spíše v internetových diskusích). A pokud je někdo zoufalec, je to loser, ovšem zoufalec, který má nejhorší mobil ve třídě a vůbec moderní technice moc nerozumí, bude spíše lama. Do kategorie lam pravděpodobně spadá i většina rodičů. 

  • Hustokrutopřísný? Ještě pořád ano

    Autor: Shutterstock.com

    Některá teenagerská slova se drží už několik let, ale občas zažívají propady popularity a ten, kdo je používá, je prostě trapák. Mezi stálice nicméně stále patří výrazy jako hustý nebo krutopřísný, případně o něco ustupující cool. Některá slova možná pochopíte na první dobrou i vy, protože i dnešní mládež paří nebo kalí (avšak nejen v hospodě, vztahuje se to i na počítačové hry). Víte ale, co to znamená "zatáhnout"? Jít za školu. 

Diskuse ke článku
.