Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Osamělí rodiče trpí chudobou. Olga Sommerová o nich natočila film

Rodiče, kteří jsou s dětmi sami, se velice často ocitají ve svízelné životní situaci.
18. března 2015 | 06:00

V Česku zatím neexistuje účinný způsob, jak donutit rodiče, kteří po rozvodu neplatí na své děti, k tomu, aby to udělali. Třetina takových dětí přitom vyrůstá v chudobě. V neúplných rodinách jich žije celkem čtyři sta tisíc. Na jejich situaci teď poukazuje renomovaná režisérka Olga Sommerová ve svém novém dokumentu Samoživy, z něhož přinášíme ukázku. 

"Měla jsem dvacet pět korun denně na jídlo pro sebe a dvě děti. Když jedno onemocnělo, neměla jsem ani na antibiotika," říká jedna z matek, které vystupují v novém filmu režisérky Olgy Sommerové. 

Dokumentární film Samoživy odvysílá Česká televize příští úterý večer – vypráví o matkách, jednom otci a jejich dětech  a zároveň vede dialog o jejich svízelné situaci s politiky. 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: archiv ČT

Politici už nějaký čas slibují, že se začnou více zabývat situací neúplných rodin, které trápí především finanční potíže. Průměrné alimenty ve výši necelých dvou tisíc korun nestačí na pokrytí výdajů spojených s dětmi, mnoho rodičů je navíc neplatí vůbec. Poslední dobou vznikl mimo jiné návrh na to, že by za ně dlužné alimenty platil stát, ale pomohl by jen části žen, navíc je cesta k "státním" alimentům poměrně složitá.

V tíživé situaci se ocitají především matky, protože v devíti případech z deseti jsou to ony, kdo zůstává s dětmi sám. Jejich situace je podle režisérky často kritická. Nejde přitom jen o to, že potomek nemá tak hezké oblečení jako jeho spolužáci – důsledky vyrůstání v chudobě a sociálním vyloučení se projevují na vývoji celé generace dětí. Česká republika patří v Evropské unii ke členským státům s nejvyšším podílem matek samoživitelek v celkové populaci.