Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Alimenty od státu? Zatím v nedohlednu. Kde mohou neúplné rodiny najít pomoc?

Málokterý pár se dokáže domluvit na výši výživného tak, aby vyhovovala oběma stranám a stačila na potřeby dětí.
5. března 2015 | 19:00

Když se před několika týdny začalo mluvit o tom, že by za neplatící rodiče mohl dlužné výživné platit stát, vzbudilo to pochopitelně velký zájem. Třeba proto, že v neúplných rodinách žije 400 tisíc dětí a třetina z nich je ohrožena chudobou. Jenže kromě toho, že ne všichni politici jsou pro, ukazuje se, že nárok na náhradu by měl jen někdo, a navíc by její výše byla celkem výrazně omezená. Matkám a otcům tak nezbývá, než aby situaci řešili jako dosud. Pomoci jim může nově zřízená poradna pro neúplné rodiny. 

Výše náhradního výživného, které by podle představ ministerstva práce a sociálních věcí mohli dostávat na své děti rodiče nedostávající alimenty, by činila necelé tři tisíce korun na dítě. Nárok by na něj však měla jen část neúplných rodin, ty, které by vyhověly podmínce, že musí mít příjmy pouze do výše 2,4násobku životního minima. Rodič by navíc za sebou musel mít potvrzení od exekutora, že jeho bývalý partner nic neplatí. Není přitom vůbec jasné, kdo by náklady na tohoto exekutora platil – rodič, kterému už tak chybějí peníze, nebo snad stát? 

Podle Lucie Asenové, předsedkyně Asociace neúplných rodin, zní návrh na první poslech skvěle, ale při bližším pohledu je hodně nedokonalý a mnoha rodinám nijak nepomůže. Asociace proto návrh připomínkuje. Zároveň rozjela on-line bezplatnou poradnu prostřednictvím videí pro neúplné rodiny, kde rodiče najdou komplexní poradenství týkající se jejich životní situace. 

Další praktické informace najdete na webu Asociace neúplných rodin. Ta zároveň shání příspěvky na natočení dalších dílů, první z nich najdete ZDE

Jaké má vlastně dneska možnosti rodič, který není spokojen s výší alimentů nebo nedostává žádné?

  • Může se obrátit na soud a požádat o zvýšení výživného.
  • V případě, že druhý rodič neplatí alimenty vůbec, může podat trestní oznámení a případ se dostane k soudu, obvykle dojde na podmíněný trest s povinností doplacení dlužných alimentů, případně může viník přijít o řidičák.
  • Pokud rodič nadále neplatí, je možné podat návrh na exekuci u soudu, ten však má malé pravomoci a šance, že něco vymůže, činí sotva pár procent.
  • Je rovněž možné obrátit se přímo na exekutora, tato cesta je nejúspěšnější (cca 40 procent případů), ale je zároveň poměrně drahá, protože exekutor bude chtít za své služby minimálně deset až patnáct tisíc korun, a to i v případě, že nic nevymůže – tehdy je platí rodič, který o jeho služby požádal.