Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zápis do školy: Co dítě musí umět a bez čeho se obejde?

Pokud se váš potomek zápisu do školy bojí, uklidněte ho, že nevadí, když se mu něco nepovede.
12. ledna 2015 | 06:00

Už tento týden se rozběhnou zápisy do prvních tříd základních škol. Zvláště na školách, o které je velký zájem, děti prověřují v mnoha dovednostech. Rozhodně ale není potřeba, abyste dítě zápisem strašili nebo se ho na poslední chvíli snažili naučit číst nebo počítat. Spíše si s ním o škole a o tom, co ho při zápisu čeká, povídejte, aby v den D nebylo zbytečně ustrašené. 

 

Že sousedovic Anička už umí číst a psát, ačkoli ještě nechodí do školy, zatímco váš stejně starý syn si nejraději hraje s bagrem a o něco, jako je vzdělávání, se vůbec nezajímá? Nepropadejte s blížícím se zápisem panice, protože učitelky ve škole umějí školní zralost dítěte posoudit celkem dobře a to, že někdo umí něco navíc, není rozhodující.

Ostatně, když jsem před více než deseti lety šla k zápisu do školy se svým nejstarším synem, nabyla jsem na místě dojmu, že ho do školy rozhodně vzít nemohou, protože  se nejen rozhodl skoro na nic neodpovídat, ale navíc to vypadalo, že neumí ani kreslit, a požadovanou básničku taky nepřednesl. Přesto – vzali ho. 

Zaměřte se spíše na sociální zdatnost 

Škola
Autor: profimedia.cz
Většinou už rodiče od učitelek ve školce vědí, zda jejich dítě na zápis ve škole  má nebo zda by spíše měli zvážit odklad. Pokud směřujete k tomu, že od září z něj bude školák, ale máte pocit, že toho zatím umí málo, rozhodně se to na poslední chvíli nesnažte dohnat.

Berte to tak, že zápis do první třídy není maturita a dítě tam rozhodně nebude nikdo zkoušet do hloubky, jen byste mu tím školu rovnou znechutili. 

Když dítě naučíte něco navíc, nikdo to neocení

Když dáte dítěti dobrý základ v přístupu k úkolům už v první třídě, v dalších ročnících budete mít hodně usnadněnou práci.
Autor: profimedia.cz
Navíc, jakmile ho přijmou, máte zhruba ještě půl roku na to, abyste některé chybějící dovednosti přece jen dohnali – ale spíše než na písmenka se zaměřte třeba na schopnost komunikace s okolím, oblékání, obouvání a podobně.

Dětský psycholog Václav Mertin před soustavným učením se s dětmi, které škola teprve čeká, každopádně varuje.

Například proto, že i když dítě naučíte víc než jeho vrstevníky, škola s tím nebude umět pracovat, a ono se tak ve škole začne zbytečně nudit. 

Ale můžete mu klidně koupit různé sešity s úkoly odpovídajícími věku, které ho budou učit soustavnější práci, aniž by se zaměřovaly na drilování.  

Skok na jedné noze, pravá a levá strana, směr zvuku

Autor: Shutterstock.com
Dítě, které míří do školy, by mělo například umět skákat na jedné noze, mělo by umět určit a nakreslit jednoduché geometrické tvary, podepsat se tiskacím písmem, učitelé ho také mohou zkoušet z toho, zda pozná, odkud jde zvuk, dost možná budou chtít i nějakou básničku nebo písničku.

Důležitá je jemná motorika, tedy to, zda dítě drží tužku správně a uvolněně – ale když to nesvede, rozhodně ho kvůli tomu škola neodmítne. Spíše vám poradí, jak to zlepšit.

Pokud jste na vážkách, zda dítě už tento rok poslat do školy, nebo ho ještě rok nechat ve školce, například proto, že má docela vážné logopedické potíže, stejně s ním k zápisu jděte. Ani ve škole však neříkejte, že si nejste jistí, zda dítě do školy dát, abyste kantorům dali šanci posoudit jeho schopnosti nezaujatě. Dítěti vysvětlete, že se jdete do školy podívat, nikoli že ho tam už jdete zapsat, aby pak nebylo zklamané. 

Když vám ve škole doporučí odklad nebo si v tom sami budete chtít udělat jasno, vezměte potomky do pedagogicko-psychologické poradny, kde jeho předpoklady posoudí. V případě, že se shodnete na odkladu, stačí to škole oznámit.