Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vánoce u mámy, Vánoce u táty. Co zažívají děti po rozvodu?

Štědrý den v jedné rodině, Boží hod v druhé. Může to fungovat, ale nesmí se to změnit třeba v boj o to, kdo dítě více ohromí.
10. prosince 2014 | 06:00

V rodinných vztazích je málo tak výbušných a zároveň citlivých témat, jako je rozhodování o tom, s kým děti rozvedených rodičů stráví Vánoce. Někde se sice otec s matkou domluví, ale stejně to neznamená, že si jejich potomci svátky skutečně užijí. Jaké jsou vlastně zkušenosti našich čtenářek a jak to vidí psychologové? 

Julie, moje známá, se tak jako každý rok trochu bojí Vánoc. Od rozvodu před šesti roky má v péči dnes čtrnáctiletou dceru. Už pochopila, že přes počáteční výhrůžky jí otec na Štědrý den nikdy nechce. "Několik let mi už od listopadu vyhrožoval, že se musíme střídat a že na Štědrý den bude někdy také u něj. To by mi bylo líto, neumím si to představit, navíc jsem na rozdíl od něj několik let neměla nového partnera," líčí Julie. 

Přesto je nervózní. Protože se letos stejně jako v minulých letech dá čekat, že se někdy od pětadvacátého prosince výše její bývalý manžel ozve a bude chtít, aby se jejich společná dcera sebrala a dorazila na Vánoce do jeho nové rodiny, kde má mimo jiné malou nevlastní sestru. 

Autor: Shutterstock.com
Kdo dá víc, mami a tati? 

"Ona se tam těší, dokonce pro ně má dárky, ale je hrozné, že nikdy nevíme dopředu, kdy to přijde. Loni se stalo, že nemohla hned, protože jsme zrovna byli na návštěvě několik set kilometrů od domova, a její otec se urazil a pak s ní celý leden nemluvil," dodává ještě Julie.

Její bývalý manžel se navíc čas od času snaží dceru ohromit drahými dary – jednou jí zničehonic daroval třeba notebook, jindy ji však odbude párem rukavic a reklamními dárky z práce s tím, že platí dost na alimentech. Julie přiznává, že nechce, aby její dárky vypadaly nějak odbytě, a tak také většinou pořídí víc, než považuje za vhodné. I pro případ, že by se tatínek ten rok nějak nepředal.

Střídavá péče jako ideál? Jak pro koho

Psychologové by na jejich případu mohli ukazovat jednu chybu za druhou – neschopnost se domluvit, nejistota pro dítě a z toho plynoucí napětí, předhánění se v drahých darech. 

Podobná rizika by teoreticky mohla být menší třeba tam, kde se prosadila stále populárnější střídavá péče a s ní model, že jeden rok je dítě na Vánoce u matky a druhý rok u otce.

Jenže to funguje jen tehdy, když se rodiče domluví a na domluvě už pak nic nemění – pro klid vzájemných vztahů i dětských duší. 

"Nám to tak fungovalo několik let, ale poslední roky se bývalá žena změnila a zve k sobě děti i v době, kdy mají být u mě, pod různými záminkami – jednou to skončilo tím, že se vrátily na Štědrý den ráno a snažily se mě přemluvit, aby mohly na večer zase k mámě, z čehož jsem byl dost smutný a moje přítelkyně, s níž mám malá dvojčata, také," líčí čtenář David z Brna s tím, že u nich rozhodně nejsou děti z dřívějšího vztahu na vedlejší koleji.

Táta už tady nebydlí, jen se stavil na svátky

Pozor také na to, abyste příliš idylickými Vánocemi v dětech paradoxně nevyvolali falešné naděje ohledně vaší rodiny a vašeho vztahu. Hrozí to třeba tehdy, když se oba expartneři dohodnou a kvůli dětem jsou na Štědrý den spolu.

V čem může nastat potíž, nedávno v internetové poradně vysvětlovala psycholožka Jitka Douchová. "Pokud udržíte mezi sebou klid v zájmu dětí a cítíte to oba stejně, pak v tom není problém. Ale děti musí dostat jasnou informaci, že táta s nimi bude na Vánoce, ale společně žít jako rodina nebudete, že se tedy nejedná o příslib nové změny."

Ideál neexistuje, rodiče musí hledat nejméně špatné řešení

Tak jako tak, rozvedení rodiče mají nejvyšší čas, aby se dohodli na tom, jak pojmou letošní svátky a předávání dětí. 

Rizik je tu dost – kromě těch výše zmíněných není tak vzácná ani situace, kdy oba rodiče mají novou rodinu a malé děti. To větší z rozpadlého manželství je tak trochu navíc a nedere se o něj ani jeden z nich. 

Podobnou situaci zažívá čtenářka Kateřina – počítala s tím, že jako každý druhý rok bude její syn z prvního manželství u svého otce, ale ten to odmítl s tím, že si to jeho nová žena nepřeje. "Nakonec, nevadí mi to, ale sama jsem se s přítelem chystala na hory, to jsme tedy zrušili," přiznává žena, že jí vlastní dítě udělalo tak trochu čáru přes rozpočet. S tím, že se za své pocity trochu stydí.