Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Facebook už mezi puberťáky neletí. Raději si posílají nahé fotky!

Tak co, líbím se ti? Dospívající dívky se svými fotografiemi často navzájem provokují. Obrázky se však mohou stát i nástrojem šikany.
9. prosince 2014 | 06:00

Máte své dítě v přátelích na Facebooku a myslíte si, jak máte jeho život na síti pod kontrolou? Velký omyl! Protože jednak nevidíte, s kým vším si váš potomek píše přes chat – to nikdo kromě něj vidět nemůže – a jednak tahle sociální síť už zdaleka není jediná, kterou dospívající používají. Nejoblíbenější jsou ty, přes něž si posílají fotografie. Včetně těch zcela odhalených. 

Vaši dospívající potomci nejspíše používají Faceboook, ale také mnoho dalších aplikací, které ani neznáte.

Například proto, že je snazší používat je na mobilních telefonech, a navíc se v nich využívají především fotografie, jejichž posílání dospívající milují snad nejvíc ze všeho. Protože je snazší něco vyfotit a fotku vzápětí přes internet nasdílet než to složitě popisovat.

Hitem je například aplikace zvaná Snapchat, je přímo vymyšlená k tomu, aby se přes ni posílaly fotografie doplněné maximálně pár slovy či smajlíky.

Fotku bez trička? Klidně! Pokud ji pošleš taky

Autor: Shutterstock.com
A můžete vzít jed na to, že teenageři si po chvilce nevystačí s focením obědů nebo selfie, ale přijdou na to, že si tak mohou vyměňovat i lechtivé fotografie.

Je tam sice jedna pojistka v tom, že snímky se neukládají a po chvilce z telefonu toho druhého zmizí, jenže dotyčný člověk si je může stáhnout a uložit.

Odesilatel se to sice dozví, ale to je tak všechno, co s tím v té chvíli může udělat. 

Mám tvou nahou fotografii...

Autor: Shutterstock.com

Důkazem, že takové fotky pak žijí vlastním životem, budiž třeba facebookové skupiny, které se zaměřují právě na jejich zveřejňování.

Jsou plné snímků především více či méně odhalených dívek, které se neváhají stylizovat do póz, které byste čekali spíše od lehké pornografie.

Naštěstí se tu většinou jména aktérů, kteří jsou na obrázcích, neobjevují. I tak se ale právě podobné fotky mohou stát zdrojem vydírání nebo šikany.

Zdá se každopádně, že kluci jsou ve focení a posílání takových snímků o něco zdrženlivější. Neznamená to však, že to nedělají vůbec. 

Ty se ptáš, já odpovídám. A posílám ti fotku

Autor: Shutterstock.com
Mnozí se s oblibou prezentují například na webu Ask.fm, který slouží hlavně ke kladení dotazů a jejich odpovídání, což je možné doplňovat právě fotografiemi.

Třeba těmi, kde se kluci pyšní svými svaly svlečení do půli těla a podobně. Přičemž zde se lidé velice často prezentují pod svými pravými jmény.

Pokud na tento web zavítáte, budete možná překvapeni, do jakých intimit se tu teenageři vcelku veřejně pouštějí, přičemž zdejší diskuse na rozdíl od všelijakých chatů nikam nemizí a internet je uchovává v celé jejich podrobnosti. O lechtivé dotazy, sexuální narážky a podrobnosti o vztazích tu není nouze a rozhodně tu není tabu ani debata dětí mladších 15 let. 

Někdo naštěstí vystačí jen s kreslenými obrázky

Autor: Shutterstock.com
Proti tomu vypadají další populární aplikace vcelku nevinně, protože se v nich posílají zejména obrázky zvané samolepky. Jejich výhodou je, že pokud už má dítě data v mobilu nebo se připojí na síť bezdrátově, ušetří za SMS.

Sem patří například aplikace zvané WhatsApp nebo Viber, které umožňují cosi jako chat v reálném čase. Děti je mají každopádně mnohem raději než e-maily, bez nichž se naopak většinou úplně obejdou.

Že svému potomkovi raději nebudete platit mobilní internet? To už je asi jedno. Protože přibývá míst, kde se připojí přes wi-fi. Ta je běžně k dispozici nejen ve fast foodech, ale také ve školách a pravděpodobně i u vás doma.