Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Od vařečky k rozmazlování. 10 věcí, v nichž se změnila výchova dětí v Česku

  • Dnešní rodiče jsou s dětmi mnohem větší kamarádi. Ani to by se však nemělo přehánět, varuji psychologové
    3. října 2014 | 06:00

    Ještě počátkem 90. let se tělesné tresty ve výchově dětí považovaly za vcelku normální, kdežto dneska se nad nimi čím dál více lidí pohoršuje. A je to tak dobře. Nicméně výchova se změnila i v mnoha jiných ohledech - zdá se, že dnešní rodiče jsou ke svým dětem mnohem vřelejší. Nerozmazlujeme je však někdy příliš? 

  • Mnohem méně je bijeme, více je hladíme a to je jedině dobře

     

    Autor: Shutterstock.com
    Tuhle změnu považuju za zásadní a pro děti i i rodiče velmi prospěšnou. Dnes Češi své potomky potomky mnohem méně tělesně trestají a na druhé straně už pochopili, že mazlením a vlídností v raném věku se dítě nerozmazlí. A že mu do to dalšího života dá potřebnou sebejistotu, díky níž ustojí různé životní krize. 

     

  • Uvěřili jsme mýtu kvalitního času, neustále s nimi něco podnikáme

     

    Autor: Shutterstock.com
    Jak nám boj o kapitalistické zrno bere volný čas, zbývá ho logicky méně i na děti. Některé rodiče to žene k horečné aktivitě - buď si potomky udobřují dárky nebo se s nimi ve zbylém čase snaží neustále něco podnikat. A tak dětský dne v ZOO střídá návštěva zážitkového parku, kterou doplníme ještě kinem.  Pokud máme jen chvíli po příchodu z práce, alespoň se vrhneme do výroby zvířátek z kaštanů a snažíme se dítěti věnovat na sto dvacet procent, dokud oba nepadneme do postele. Psychologové tohle nadšení brzdí - něco jako kvalitní čas totiž moc smysl nemá, pro rozvoj dítěte je daleko lepší než přehnané rodičovské nasazení, když může otce s matkou pozorovat při běžných činnostech. Nebo když se půjdete třeba jen tak projít ven, 
  • Dnem i nocí svoje potomky rozvíjíme aneb podněty jsou svaté

     

    Autor: Shutterstock.com
    Uvěřili jsme v moc podnětů. Ty jsou cestou k tomu, aby náš potomek byl nejbystřejší v okolí, brzy mluvil, řešil logické problémy a zvládal cizí jazyky. A tak už nejmenším dětem kupujeme edukativní hračky, které pomocí různých podnětů bystří všechny smysly a příznivým směrem tak ovlivňují jeho vývoje. Jen se nás pak trochu dotýká, když dá kojenec před vymakaným hrajícím velbloudem přednost kousku ožužlané deky. 

     

  • Neustále řešíme, co už dítě umí - ať žije porovnávání

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco naši rodiče řešili především to, zda dítě už chodí na nočník, my se zajímáme spíš o to, zda se dostatečně rychle rozvíjí. A tak sledujeme tabulky růstu a váhy a porovnáváme, co všechno už dítě umí. Jakmile tomu tak není, jsme ochotní vyrazit za odborníky, aby nám dítě přeměřili a vůbec po všech stránkách posoudili, zda jsme náhodou nevyfásli kousek, který je potřeba trochu popostrčit. 

     

  • Neposíláme je vedle, zapojujeme je do světa dospělých

     

    Autor: Shutterstock.com
    Dá se to říci třeba takhle. Před nějakými dvaceti třiceti lety rodiče usilovali především o to, aby si dítě někde tiše v koutku hrálo a moc neotravovalo, dneska potomky běžně přibíráme k řešení rodinných záležitostí - plánujeme s nimi třeba to, kam se pojede na příští dovolenou. Podobně je bereme do muzeí, restaurací nebo na výstavy, kde čekáme, že se to bude líbit i těm, kdo tam dorazili bez dětí. 

     

  • Snažíme se je respektovat, čteme chytré knihy

     

    Autor: Shutterstock.com
    Vydavatelé knih o výchově mají žně. Protože dnešní rodiče snad více než kdy v minulosti neustále řeší, zda používají ty správné výchovné postupy. Existuje samozřejmě více doporučených trendů a tak jsou o nich otcové a zejména matky ochotny hodiny diskutovat na internetu. Příklad? Třeba správná reakce na to, pokud vás batole v afektu plácne. Vrátit mu to? Obejmout ho? Poslat ho za dveře? Vést s ním o tom debatu? Trendem je zejména respektující výchova, v níž rodič například dítěti neříká, co je správné a doufá, že na to potomek přijde sám. 

     

  • Chceme po nich mnohem vyšší výkony, protože jen silní uspějí

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomeňte na dětství jako na čas, kdy si kluci a holky především hrají. Dnešní rodiče až na výjimky na děti méně křičí a méně je bijí, ale rozhodně přitvrdili, pokud jde třeba o to, co všechno by podle jejich představ mělo dítě umět a zvládnout. A tak už děti ve školce chodí na cizí jazyky, zatímco ty starší mají několik kroužků, aby se podchytilo co nejvíce jejich talentu. Nemluvě o důrazu na školní výsledky. 

  • Dáváme do nich mnohem více peněz a přijde nám to normální

    Autor: Shutterstock.com
    Tři tisíce na jazykovku, dva tisíce na klavír nebo alespoň pětistovku za keramiku. Pokud si to rodina může ujen trochu dovolit, investuje do dětí velké peníze, jaké by třeba rodiče do svého volného času nebo vzdělání nebyli ochotní dát.  A tak děti chodí na kvalitnoí jazykové kurzy, jezdí na drahé tábory a spúolurozhodují o tom, jaké se koupí vybavení do bytu. Protože už to dneska všichni považujeme za úplně normální. Stejně jako hodně stouplo dětské kapesné a běžné je také to, že potomkůpm hradíme i slušné účty za mobily. Nemluvě o tom, že jim tyto a další přísttroje v hojné míře pořizujeme. 

  • Více je rozmazlujeme, protože pak už se s nimi svět mazlit nebude

     

    Autor: Shutterstock.com
    Netýká se to všech rodičů a také se liší míra, ale rozhodně se dá říci, že celkově jsme z dětí více na větvi, více kolem nich tancujeme a tím pádem je také více rozmazlujeme. Stanovit přesnou hranici je někdy těžké, protože co jedna rodina vnímá jako chování přes čáru, v jiné je standardem. Ale přesto by v každém případě měli rodiče zůstat těmi, kdo mají autoritu a kdo stanovuje hranice. Vztah mezi potomkem a otcem či matkou zkrátka už z podstaty nemůže být kamarádský. 

     

  • Moc je nepouštíme ven, protože se o ně bojíme

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    O svoje děti se rozhodně více bojíme. a tak je do poměrně vysokého věku do školy i na tréninky vozíme autem a pak jsme vlastně rádi, když místo lítaní venku sedí doma u počítače, protože je tak máme pod kontrolou. Psychologové ovšem bijí na poplach, protože to dětský vývoj celkově v mnoha ohledech ovlivňuje dost negativně. A to po psychické i fyzické stránce. 

Klíčová slova:  děti, dítě, výchova, rodina, rodiče, batole, puberta
Diskuse ke článku
.