Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

8 nejlepších rad, jak uspat dítě! Pusťte mu vysavač nebo vedle něj mluvte!

  • Kdo s koho? Uspávání malého dítěte někdy připomíná bitvu, v níž ne pokaždé rodič zvítězí
    2. října 2014 | 06:00

    Miluju rodiče, jejichž dítě šťastnou náhodou večer co večer usínalo samo hned, jak se narodilo a oni jsou přesvědčeni, že je to díky jejich skvělému výchovnému působení. Upřímně řečeno, nemyslím si to. Stejně jako nevěřím tomu, že je možné sotva narozeného člověka přesvědčit o tom, že se v noci nemá budit. Pokud to umí, je to dar. Protože normální kojenec nebo batole pěkně vyvádí a nějakou dobu trvá, než ho rodiče v tomto ohledu zkrotí. Sepsali jsme pro vás několik rad, které zabírají. 

  • Pevně ho zabalte!

     

    Autor: Shutterstock.com
    Rada vhodná zejména pro nejmenší děti, které můžete dost dobře uchlácholit tím, že je zavinete, aby kolem sebe měly podobně málo místa jako kdysi v děloze. Pravda, ne všechny to mají rády, ale většinu tím překvapivě dobře uklidníte a ony tím spíše usnout. Pozor, aby to fungovalo, musí mít dítě zavinuté i ruce. Zabrat může i lehká látková plenka, kterou dítěti přikryjete obličej nebo alespoň oči. 

     

  • Dejte tomu čas, dítě si na vás i režim musí zvyknout

     

    Autor: Shutterstock.com
    Když nechce přes veškerou vaši snahu na pokyn nebo na čas usnout dítě dejme tomu dvouleté, je to k vzteku. A možná by se i dalo říci, že za tím bude nějaký ten nedostatek důslednosti z vaší strany. Ale miminku, které se sotva narodilo, musíte ledacos odpustit. A učit ho, jak to u vás doma chodí. Potřebuje přitom cítit vaší blízkost, proto jej chovejte, noste, mazlete se s ním, snažte se však, aby neusínalo u láhve nebo u prsu. Na druhou stranu, po víceméně probdělé noci dopoledne konečně zabralo? Pokud můžete, zalomte to s ním! 

     

  • A co takhle indiánská houpačka?

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Nemusíte se hned stát členkou klubu žen, které zavrhly kočárek jako druh a potomka výhradně nosí v šátku a podobně. Ale pokud jste v porodnici vyfasovali nespavce, rozhodně stojí za to takové nošení vyzkoušet alespoň doma. Platí to pro matku stejně jako pro otce, dětem je to celkem jedno, důležitá je tělesná blízkost a případné pohupování. Některé děti přitom zavinuté v šátku či jiném nosítku v klidu spí, i když jejich rodič například sedí. Podobně fungují i látková závěsná lůžka a kolébky, jako jsou hacky či hamaky. Dají se za solidní cenu koupit i z druhé ruky. 

     

  • Proč děti milují bílý šum aneb pusťte mu vysavač

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Že jste o něčem, jako je bílý šum, v životě neslyšeli? Nevadí, protože ho určitě znáte - je to zhruba ten zvuk, který vydává nevyladěné rádio. Můžete potichu pustit přímo to, nebo koupit speciální nahrávku různého hučení určeného právě pro tyhle případy. Pokud je kojenec či batole větší ranař, lze zkusit i puštěný vysavač nebo fén. 

     

  • Něco pro drsné rodiče: nechte ho vybrečet

     

    Autor: Shutterstock.com
    Nic pro nejmenší děti a nic pro rodiče, kteří nesnášejí, když jejich děti pláčí. Řeč je o takzvané Estivillově metodě, která krom jisté otrlosti vyžaduje i velkou důslednost. Spočívá v tom, že dítě dáte do jeho postýlky a pak už k němu pouze chodíte v neustále prodlužujících se intervalech, vždy mu jen zopakujete, že teď musí spát, pohladíte a zase odejdete. Nikdy ho nesmíte vyndat ani jinak povolit. Ti, kdo to zvládli, tvrdí, že to funguje. Ale přiznávají, že to byla dřina. Protože některé děti jsou ochotné z postýlky vylézat znovu a znovu, zatímco jiné dlouhé hodiny pláčou, až z toho mou například zvracet. Ale po několika dnech většina pochopí, že se po nich chce, aby prostě usnuli a začnou tak činit i bez náročných scének.
  • Zkuste samostatnou postel nebo vlastní pokoj

    Autor: Shutterstock.com
    Spát s malými dětmi v posteli je pěkné. Něco o tom vím.  Ale podobně jako se kvůli tomu někteří rodiče nevyspí, nemusí to vyhovovat ani dětem. Některé z nich se také budí každým rodičovským pohybem a jejich spánek nestojí za nic, případně kvůli vzbuzení v noci roní slzy. Samozřejmě, odsun z rodičovské postele do vlastní vám žádné dítě nadšeně neodsouhlasí, ale pokud potomek ve vaší posteli spí mizerně, schválně to zkuste. Stejně jako mu nabídněte vlastní pokoj, pokud se navzájem budíte v jedné ložnici, i když tam má vlastní postýlku. 

  • Nechoďte po špičkách, nebuďte úplně potichu, naopak!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Snažíte se, abyste se dětem snažili vytvořit na spaní dokonalé ticho, kdy všichni ostatní členové domácnosti chodí po špičkách a nemluví se ani za dveřmi? Chyba? Jednak v takovém prostředí spousta dětí stejně usnout nedokáže, navíc je to nepřirozené a tenhle návyk by se mohl do budoucna obrátit proti vám. Třeba v tom, že dítě neusne kdekoli jinde, kde takové hermetické ticho nebude. 

  • Vytvořte si svoje vlastní rituály

    Autor: Shutterstock.com
    S miminky si povídejte, větším dětem čtěte, můžete je hladit, povídat si, jaký byl jejich a váš den. V každém případě by to měla být uklidňující činnost, nemusí přitom trvat moc dlouho. 

Diskuse ke článku
.