Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak připravit dítě do školy? Zaveďte znovu řád a nestrašte!

Nemůže se dočkat školy? Asi by radši delší prázdniny. Na rodičích je, aby potomka motivovali a pomohli mu vrátit se ke školnímu rytmu
27. srpna 2014 | 06:00

Budu mít hodnější češtinářku než vloni? Doženu mezery v matematice nebo budu mít zase trojku? Zatímco rodiče řeší nákupy propisek a pravítek a bojí se, aby něco nechybělo, děti mají většinou strach z něčeho úplně jiného. Proto je potřeba myslet nejen na pomůcky, ale také s nimi probrat jejich obavy a pomoci jim, aby se na školu připravily také psychicky nebo fyzicky. Třeba tím, že si znovu zvyknou na brzké vstávání. 

 

Je jedno, zda dítě jde do školy poprvé nebo zda už je matadorem - může se sice těšit na kamarády, ale nikdy nechybí ani obavy z učení nebo strach z přísných učitelů. 

Zvláště u starších ročníků se přitom nedá čekat žádné hájení, s výukou se začíná hned naplno. Nikdo tak nebude tolerovat ani to, že je dítě po ránu poněkud rozespalé, protože v létě nevstávalo před desátou. Proto ho už tenhle týden začněte budit podstatně dříve, aniž byste ho zároveň školou strašili.

Děti potřebují cítit, že jsou tu rodiče pro ně, takže zastrašování typu "počkej, ona si tě ta učitelka už srovná" nebo "běda, jak budeš nosit horší známku než dvojku" si odpusťte.

Nejde jen o nácvik vstávání, dobré je, když se dítě naučí také snídat, protože díky tomu se mu bude během dne lépe přemýšlet. Jinak bude ve škole klimbat. 

Udělejte si na potomka čas, proberte s ním jeho obavy

Autor: profimedia.cz
Poslední prázdninový týden si se svým potomkem sedněte a popovídejte si společně o tom, co ho čeká, snažte se ho na školu pozitivně naladit.

Za sebou má dvouměsíční lenošení, takže obzvlášť první týdny školy budou pořádný zápřah.

Nezapomeňte ho motivovat – prvňáka třeba tím, že bude fajn, až se naučí všechna písmena a přečte si sám knihu, bude umět násobilku nebo se pochlubí novými anglickými slovíčky.

Starší děti už asi tak snadno neobalamutíte, ale do školy se jim půjde snáze, když jim například koupíte nějaké nové módní oblečení - můžete ho koupit najednou s pomůckami například v supermarketech či hypermarketech Tesco a jemu podobných. 

Čeká vás nákup pomůcek? Chce to systém

Autor: Shutterstock.com
Než začnete šílet z toho, že nevíte, co dřív zařídit, sepište si, co všechno je potřeba oběhnout. Navíc, nikde není psáno, že nakupovat musí vždy matky - zařídit to stejně dobře může i tatínek. 

Pokud jde o školní vybavení, kupte to, o čem víte, že to dítě bude potřebovat na sto procent - krom penálu jsou to třeba věci na tělocvik.

U věcí na výtvarnou výchovu a podobně naopak počkejte na to, jaké budou mít představy učitelé vašich dětí. Někde na ně navíc vybírají peníze a kupují se hromadně. 

Bojíte se učitelů? Dítě s nimi nestrašte

Škola
Autor: Profimedia.cz
S blížícím se školním rokem se doma dají čekat i debaty o tom, jaké asi bude dítě mít letos učitele a jací ti kantoři budou.

Ačkoli vaše vzpomínky na školu nejsou nejlepší, zkuste se ubránit tomu, abyste učitelům dopředu nasazovali psí hlavu.

Nakonec by se to totiž mohlo obrátit proti vašemu potomkovi. Když mu totiž řeknete něco v tom smyslu, že je nemá brát vážně nebo že nevadí, když bude mít špatné známky, ztratí motivaci se jakkoli snažit a navíc se to odrazí i na jeho chování ke kantorům. Ti si dítě minimálně podvědomě zapíší mezi problémové jedince a přesně tak se k němu budou chovat.

"Nesčetněkrát jsem od rodičů slyšela, že my učitelé na dětech vidíme jen chyby, přitom ten jejich andílek doma vůbec nezlobí, pomáhá a pečlivě se připravuje do školy. Tak jak je možné, že nosí poznámky? Buďte si jistí, že nejsou v žákovské jen tak pro nic za nic," tvrdí navíc učitelka Pavla Schwingerová, podle níž jsou děti vůči učitelům čím dál drzejší. V takové atmosféře se přitom mnoho nenaučí. 

Autor: Dita Černá, Radka Wallerová