Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodiče mají právo na částečný úvazek, rozhodl soud

Rodiče dětí do 15 let mohou vyžadovat částečný úvazek, pokud se pro něj sami rozhodnou
22. srpna 2014 | 17:20

Úřednice libereckého magistrátu se konečně dočkala. Nejvyšší soud jí dal za pravdu, když coby matka malého dítěte trvala na svém právu na částečný úvazek. Když před několika lety odmítla pracovat plnou pracovní dobu, úřad ji vyhodil. Zákoník práce přitom rodičům možnost pracovat na zkrácený úvazek přiznává už několik let, firmy jim ho však samy od sebe příliš nenabízejí. Pokud ano, tak někdy především proto, aby ušetřily.

Nejvyšší soud rozhodl o tom, že zaměstnavatelé musí vyhovět rodičům, kteří mají děti do 15 let a chtějí práci na zkrácený úvazek. Stalo se tak na základě šest let starého případu z Liberce – tamní úřednice měla částečný úvazek kvůli dítěti, ale když její kolegové odešli do penze, magistrát coby zaměstnavatel jí nařídil, že musí přejít na plný. Žena to odmítla a nadále chodila domů o domluvenou hodinu dříve, za což jí úřad vyhodil.¨

Okresní soud mu dal za pravdu, krajský však stál na straně úřednice a tak věc nakonec skončila u Nejvyššího soudu. Ten rozhodl, že firma může částečný úvazek zamítnout pouze z vážných provozních důvodů, které případně dokáže obhájit u soudu. To však nebyl případ Liberce, shodli se soudci.

Soud varoval zaměstnavatele, ti musí být vstřícnější

Autor: Shutterstock
Podle Niny Bosničové z Gender Studies, které se zabývá mimo jiné právě rovnými pracovními příležitostmi pro rodiče, soud svým rozhodnutím jen potvrdil to, co zákoník práce zavedl už dávno. Právo na částečný pracovní úvazek mají krom rodičů dětí do 15 let také ti, kdo pečují o dospělé osoby vyžadující celodenní péči a podobně. Výjimkou je pouze situace, kdy tomu brání závažné provozní důvody.

"Rozhodnutí soudu se dá brát spíše jako varování pro zaměstnavatele, aby se na to příliš nevymlouvali, protože se provozním důvody ohánějí příliš často a alibisticky. Pokud to budou dělat nadále, mohou z toho mít opletačky, navíc to pro ně bude znamenat poškození image,“ říká Nina Bosničová. Jinými slovy, rozhodnutí Nejvyššího soudu je vlastně vzkazem pro další zaměstnavatele, že by mohli dopadnout stejně jako liberecký magistrát.

Mezi firmy, které částečné úvazky rodičům nabízejí, patří například ČEZ, ovšem tak jen v případě, že to povaha práce umožňuje. „Není to možné například tam, kde mají pracovníci na starosti bezpečnost provozu elektráren,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. Jinak tu na zkrácený úvazek zaměstnávají několik desítek lidí. „Vždy jsme se v minulosti se zaměstnanci dohodli, tudíž jsme nikdy podobnou záležitost nemuseli řešit soudní cestou,“ dodala.

Když se práce na zkrácený úvazek nevyplatí

Autor: Foto ČTK
Bohužel., aniž když si rodič právo na částečný úvazek vymůže, nemusí to být žádná sláva, například proto, že za to dostane tak málo peněz, že už se mu to nevyplatí, zvláště pokud musí zároveň platit nějaké hlídání pro dítě. Je na něm, aby zvážil, zda mu to zato stojí. V praxi se pro podobný částečný návrat do práce nejčastěji rozhodují manažerky a ženy na podobných pozicích, pro které je kontakt s oborem zásadní a navíc se jim vyplatí i práce na méně hodin. Pro další lidi může být řešením úvazek zkrácený jen o hodinu či dvě, díky němuž mohou například stihnout vyzvednout potomka za školky či družiny.

„V každém případě si zkrácený úvazek i náplň práce vyjednejte písemně, včetně toho, zda máte částečný úvazek natrvalo nebo třeba jen na rok či dva,“ upozorňuje Nina Bosničová. Jinak vám totiž hrozí třeba to, že vám zaměstnavatel nebude chtít umožnit návrat na plný úvazek, aby ušetřil.

Dalším rizikem je to, že firma sice rodiče bude platit za čtyři nebo šest hodin denně, ale práce bude vyžadovat jako by tam byl celou pracovní dobu – těžko říci, zda je to nešikovnost firmy nebo rovnou zlá vůle. Každopádně nejde jen o české specifikum. Na to, že ženy, které jdou kvůli dětem do práce na částečný úvazek, nakonec pracují víceméně naplno, ale peněz mají jen část, upozornila i manželka amerického prezidenta Michelle Obama. A ženám doporučila, aby si něco podobného předem dobře rozmyslely. 

Udělejte to doma, telefon přece máte

Autor: profimedia.cz
Tady samozřejmě záleží i na firmě a oboru, protože například částečný úvazek a vykonanou práci na přepážce úřadu si může každý pohlídat celkem snadni stejně jako například počet odučených hodin, jinde to jde hůře. „Zaměstnavatelé mnohdy dobře vědí, že ženy s malými dětmi jsou nejloajálnější zaměstnanci a tak jim běžně dávají o deset až procent více práce, než za kterou jsou na běžném úvazku placené,“ potvrzuje Bosničová z Gender Studies.

Někteří zaměstnavatelé zase mohou mít pocit, že by měl rodič za možnost práce na částečný úvazek cítit vděk a chtějí po něm různé pracovní úkoly i v době, kdy je doma, například s poukazem na to, že přece má služební mobil nebo notebook. Celkově se však situace ve zdejších firmách podle Bosničové přece jen postupně výrazně posouvá k lepšímu.

Zabránit tomu, aby člověk pracoval nad rámec svého zkráceného úvazku mohou například sdílená pracovní místa, kdy se například dva rodiče na polovičním úvazku doslova dělí o jeden stůl a celé pracovní místo. Takovou možnost nabízí například operátor T-Mobile, který se svými zaměstnanci podle mluvčí Patricie Šedivé rovněž uzavírá dohodu na práci konanou mimo vlastní pracovní poměr nebo rodičům umožňuje, aby si pracovní dobu posunuli. I tady se však najdou místa, u nichž to nejde. Šedivá je však blíže nespecifikovala.