Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Volbou jména dítěte rozhodujete o tom, zda z něj bude manažer nebo popelář

Honza, Terezka nebo spíš Emma či Eliáš? Čeští rodiče stále častěji volí méně obvyklá jména, aby se jejich potomek odlišil
23. srpna 2014 | 06:00

Jméno, jaké pro potomka vyberete, může do velké míry rozhodnout o tom, jak se mu bude v životě dařit. Ne, nemá to nic společného s esoterikou. Jde o to, jak jméno působí na jeho kamarády, učitele a časem také třeba na budoucí zaměstnavatele. Ačkoli se na žebříčcích popularity stále nejvýše drží taková jako Jan, Jakub, Tereza nebo Eliška, hodně přibylo rodičů, kteří potomky pojmenovávají jmény méně obvyklými.

Napadlo vás, že volbou jména můžete ovlivnit to, zda z vašeho dítěte jednou vyroste právník, lékař nebo třeba popelář? Samozřejmě, je to trochu nadsázka, ale zase ne tak velká – existuje dokonce několik výzkumů, která se tímto tématem zcela vážně zabývají. Soustředily se sice na především na křestní jména používaná v anglicky mluvících zemích, ale jejich závěry lze dobře převést i na české poměry. Jen je samozřejmě berte trochu s rezervou, nic neplatí absolutně.

Vlivem jména na osud dítěte se zabýval například David Figlio z Nortwestern University v USA, podle nějž příliš něžná jména způsobují, že dítě si nemůže většinou pomýšlet na obory, kde se vyžadují tvrdé lokty nebo velké nasazení. "Pokud bude vaše dcera Anastázie být lékařkou, bude to mít docela těžké a bude muset bojovat s mnoha předsudky," tvrdí muž, který k tomu dospěl na základě vyhodnocování tisíců jmen vyskytujících se v různých oborech. 

Proč nemůže být z Amálie matematička a z Jakuba prezident

Autor: Shutterstock.com
O kombinaci si více či méně vhodným příjmením tu tentokrát nejde. V praxi to znamená třeba to, že když své dceři dáte jméno Amálie nebo Berenika, daleko spíše z ní bude třeba baletka než ekonomka, protože učitelé v ní nikdy matematičku vidět nebudou a podle toho k ní budou přistupovat a nenápadně ji tak směrovat ve volbě oblíbených předmětů.

Naproti tomu z kluka, kterému dáte jméno Jakub, mže vyrůst prakticky cokoliv, protože tohle jméno vidí snad všichni jako úplně neutrální. Možná až moc a pokud se navíc chlapců s tímhle jménem sejde ve třídě více, může to skončit dvěma způsoby – buď se bude chovat jako výtržník, aby na sebe upozornil, nebo se naopak stane šedivou myší z davu, která nikdy nebude mít ambici být v něčem lepší než ostatní.

Jméno jako ze seriálu

Autor: Shutterstock.com
Jakmile partneři začnou vybírat budoucímu potomkovi, musí počítat s tím, že v případě některých návrhů bude partner proti, jelikož vám se sice třeba Kateřina moc líbí, jenže se tak holka, která mu dala v sedmé třídě kopačky a přes to nejede vlak. Pochopitelně. Jenže podobné negativní emoce mohou některá jména vyvolávat všeobecně, i u lidí, na jejichž názoru vám nijak nezáleží, ale kteří budou mít časem možná co do činění s vaším potomkem.

Když dáte dítěti jméno Bartoloměj, protože je to krásné aramejské jméno, které se v Česku užívalo celá staletí, stejně si každý druhý člověk bude myslet, že jste fanoušky Barta Simspona, protože právě Bart je i v Česku nejpoužívanější zdrobnělina. A ta navíc skutečně pochází z angličtiny, protože původně se tu na kluky tohoto jména volalo „Bárto“. Některým lidem nevymluvíte asociaci se jménem spojenou - Bart je zlobivý kluk a jeho rodiče seriáloví podivíni.

Málo není ani jmen, která si lidé spojují s něčím nepříjemným a negativním. „Chtěla jsem dát synovi jméno Damien, protože se dá používat i v zahraničí. Naštěstí mi kamarád včas vysvětlil, že přesně takhle se jmenovalo ztělesnění Ďábla ve známém filmu Přichází Satan. Zřejmě právě kvůli se to jméno moc nepoužívá,“ svěřila se třicetiletá Natálie, jejíž syn se nakonec jmenuje Eliáš. 

Příliš složitý pravopis? Někdo to považuje za nafoukanost

Autor: Shutterstock.com
Když pojmenujete dceru Tereza, protože se vám líbí modelka Tereza Maxová, nikdo si toho nevšimne, Terezek je hodně. Ale když to bude třeba Charlotta, nejspíše vám někdo řekně, že musíte být fanšouky Karla Gotta, kerý dal dceři stejné jméno. 

Pozor také na volbu jména s méně obvyklým pravopisem. Ne proto, že by to dítě nezvládlo napsat, to se naučí, ale zase, kvůli reakcím okolí, které by se vám nemusely líbit.Zatímco třeba dvojic Ema/Emma už tu celkem zdomácněla v obou verzích, v případě například Kristiny to tolik neplatí, většina lidí zná jen verzi Kristýna a o té vaší si bude myslet, že musí mít něco extra za každou cenu, podobně jako když se rozhodnete pro Karolinu s krátkým –i. 

Mimochodem, britská studie mezi třemi tisíci rodičů ukázala, že jedna pětina z nich lituje toho, jaké jméno pro svého potomka zvolila, protože si včas neuvědomili všechny možné komplikace a nevhodné asociace.