Zkušenosti čtenářek: jaké kapesné dávají dětem? Stovku týdně i dvě na měsíc

  • Zkušenosti čtenářek: jaké kapesné dávají dětem? Stovku týdně i dvě na měsíc
    Mají rodiče mluvit dětem do toho, na co kapesné použijí? Psychologové si myslí, že spíš ne.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    21. května  2017 
     06:00

    Jednoduchá poučka praví, že dítě na základní škole by mělo dostávat týdně tolik peněz, podle toho, do jaké chodí třídy - tedy v první třídě deset korun, v páté padesát. Žádná ideální výška kapesného však neexistuje. Záleží na tom, kolik je dítěti let, ale rozhodovat by mělo i to, zda si během dne samo musí kupovat jídlo, nebo jak daleko dojíždí. Chybou jsou každopádně oba extrémy, tedy kapesné žádné nebo přehnaně vysoké. Zeptali jsme se na názor několika čtenářek. 

  • Pár stovek na týden, nebo na měsíc?

    Autor: profimedia.cz

    Michaela z Olomouce zastává názor, že si její dcera coby studentka střední školy zaslouží alespoň dvě stovky týdně, zatímco Katka z Kutné Hory dává své rovněž patnáctileté dceři tři stovky na měsíc. Podobné rozdíly ve výši dětského kapesného nejsou ničím neobvyklým, přičemž podobně se rodiče rozcházejí také v představách, kolik dětem platí na telefon a podobně. 

    Jde vám z výchovy dětí hlava kolem? Často je to zábava! Podívejte se

    „Dávám Lindě dvě stě korun týdně a telefon jí platím ve výši 500 korun měsíčně včetně internetu, považuju to za standard,” říká Olomoučanka, která pracuje jako realitní makléřka. Pokud se to sečte, vychází z toho, že kromě peněz na jídlo v jídelně nebo na oblečení dostává patnáctiletá Linda od matky měsíčně 1500 korun, což patří k nadprůměru. 

    Na opačném konci se pohybuje její vrstevnice Tereza - její matka jí coby kapesné dává zmíněné tři stovky měsíčně plus dvě stě korun na telefon v podobě předplacené karty. Pokud ji dívka z Kutné Hory provolá dřív, má smůlu. Nebo si musí nový kredit nabít ze svého. „Jsem sama se dvěma dětmi, vyšší kapesné je pro mě nereálné. Ale dcera plánuje, že si bude už během tohoto školního roku přivydělávat peníze například v nějaké prodejně coby pomocná síla." 

  • Obědy v restauraci z kapesného? Odmítám

    Autor: profimedia.cz

    Právě rozvírající se nůžky mezi svou výší kapesného a penězi, které od rodičů dostávají někteří vrstevníci, snáší část dětí špatně. 

    "Jenže mně zase nepřijde normální, pokud dítě dostává od rodičů tolik peněz, že si může dovolit chodit na obědy do restaurace, i když obyčejné. Já si to taky nemůžu dovolit," říká Mirka z Kladna, jejíž šestnáctiletý syn dostává 300 korun měsíčně, zatímco jeho mladší  - dvanáctiletý - bratr 200 korun. 

  • Češi v průměru dětem dávají kolem 200 korun měsíčně

    Autor: profimedia.cz

    Odborníci se sice zdráhají říci, jaká výše kapesného je ideální, shodují se však na tom, že by bylo chybou, kdyby dítě nemělo žádné - protože právě vlastní peníze jsou ideálním způsobem, jak dítě naučit hospodařit a šetřit. "Je lepší, když dítě půl měsíce nemá ani na nanuka, protože všechno utratilo hned, než aby podobnou zkušenost udělalo až s první výplatou," říká s trochou nadsázky finanční poradkyně Dagmar Kalinová. 

    Nedávný průzkum ukázal, že české děti dostávají v průměru necelé dvě stovky měsíčně, přičemž jim rodiče většinou začínají vyplácet kapesné v deseti letech. Podle Kalinové by s tím ale klidně mohli začít už na prvním stupni, ale ne hned v první třídě, kdy ještě děti hodnotu peněz nechápou. Rozhodně je však pozdě začínat s kapesným v patnácti letech. 

  • Když dítě nechápe význam peněz

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Jana z Prahy začala svému synovi dávat kapesné hned v první třídě, dostával tehdy desetikorunu týdně. "Zvyšovala jsem to poctivě až do devítky, kdy dostával devadesát korun týdně. Od střední školy pak má 500 korun na měsíc," říká Jana. U mladší dcery to chtěla podobně, jenže holčička peníze nechce. "Je jí sedm, chodí do druhé třídy a nechápe jejich hodnotu, na rozdíl od syna, který si vždycky uměl všechno spočítat, a navíc je hodně šetrný. Dcera tak začne peníze dostávat tak plus minus od deseti," změnila názor matka dětí. 

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku