Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pomoc, moje dítě má klíště! Mám panikařit? Není to potřeba!

Klíšťat je letos více než jindy, ale ne všechna jsou nakažená
17. června 2023 | 06:00

Kolik procent klíšťat je nakažených a platí, že co klíště, to zdroj nákazy encefalitidou nebo lymskou boreliózou? Jaké příznaky sledovat na dítěti, které mělo klíště? A má smysl dožadovat se nějaké léčby preventivně?

Jakmile zjistíte, že vaše dítě má klíště, musíte udělat jediné: co nejdříve ho odstranit a postižené místo vydezinfikovat. Určitě nemusíte panikařit, na druhou stranu byste neměli situaci ani podcenit. 

Kolik procent klíšťat je nakažených?

To, že se váš potomek nakazil jednou z chorob, které klíšťata přenášejí, není vůbec jisté. Podle statistik webu Kliste.cz se v Česku encefalitida vyskytuje v průměru u 2 procent klíšťat, u boreliózy je to kolem deseti procent. U té ale mohou být čísla i daleko vyšší. "Podle dat z různých entomologických průzkumů může být boreliózou nakažena až cca třetina klíšťat," říká tisková mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Důležité jsou lokalita i počasí

Pokud jde o pravděpodobnost nákazy, hodně záleží na lokalitě, kde se klíště přisaje. Jede vaše dítě na školu v přírodě nebo tábor a vy chcete zjistit, jak moc tam jsou klíšťata infekční? Přehledná aktuální data najdete ZDE.

Pokud jde o aktivitu klíšťat, záleží samozřejmě také na počasí. Klíšťata mají nejraději teplo a vlhko, ideální jsou pro ně tedy příjemné letní teploty kolem 20 až 25 stupňů, kdy čas od času zaprší.

Za jak dlouho klíště infikuje člověka?

Aby se nemoc přenesla, jsou k tomu potřeba u klíšťové encefalitidy minimálně dvě hodiny přisátí na kůži, u boreliózy dokonce dvacet čtyři hodin. Prohlídka dítěte hned poté, co přijdete z venku, a rychlé odstranění případného klíštěte jsou tedy důležité. 

Jakmile klíště vyndáte – nejlépe to jde pomocí pinzety nebo kleštiček – pro jistotu si poznamenejte, kde ho dítě mělo. I když máte pocit, že si to budete pamatovat, už za týden nebudete vědět, zda to byl například pravý, nebo levý bok.

Jaké příznaky sledovat?

V tuto chvíli nemá smysl, abyste se dožadovali nějaké okamžité prohlídky, nebo dokonce podávání léků takzvaně pro jistotu.

U encefalitidy, u níž je jedinou prevencí očkování, se léčí pouze příznaky. Ty se obvykle projeví za týden až dva a mohou zprvu připomínat chřipku. "Poté následuje zhruba týden bez potíží a pak nemoc napadá centrální nervový systém," popisuje Štěpánka Čechová. V této fázi se můžou objevit např. světloplachost, poruchy rovnováhy, spánku, koncentrace nebo obrna.

Borelióza, která se léčí silnými antibiotiky, se může ohlásit za pár dní, ale klidně až za měsíc nebo ještě déle. To, že se objeví červená skvrna s bílým středem, není stoprocentní. Mezi další příznaky patří zvýšená teplota, bolesti hlavy a únava, posléze může borelióza napadnout i nervový systém. 

Pokud by se tyto potíže objevily, pak je samozřejmě na místě návštěva lékaře, který provede příslušná vyšetření, případně doporučí hospitalizaci v nemocnici.

Co udělat pro svůj klid?

Pokud se vám nechce čekat na případné příznaky nebo chcete mít jistotu hned, můžete poslat vyjmuté klíště do specializované laboratoře. Nebude-li nakažené, máte klid, bude-li, stejně musíte sledovat, zda se nemoc projeví. 

Nemoc bez klíštěte

Na druhou stranu člověk může onemocnět, i když o žádném klíštěti neví. Ne že by stejné nemoci jako tento členovec přenášeli například komáři, ale z toho důvodu, že se lze nakazit i od nedospělých klíšťat. Takzvané nymfy jsou totiž hodně malé a téměř průsvitné, proto si jich člověk nemusí všimnout.

Autor: red, wall