Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vysvědčení: Špatné známky řešte s chladnou hlavou, můžete za ně i vy!

Vysvědčení by vás nemělo překvapit a pokud ano, hledejte chybu také u sebe.
27. června 2014 | 06:00

Závěr školního roku je těžký nejen pro děti, ale někdy také pro jejich rodiče, pokud známky na vysvědčení nejsou zrovna perfektní. Ať jsou známky jakékoli, nenuťte své děti, aby měly strach přijít s nimi domů, uvědomte si totiž, že za ně tak trochu můžete i vy.

Se známkami na závěrečném vysvědčení už nic nenaděláte, a to ani křikem nebo výhrůžkami. Prvotní nával vzteku proto raději spolkněte a s dítětem jednejte až s chladnou hlavou, jinak byste mohli napáchat více škody, než si dokážete představit. I zdánlivě nevinná věta typu „Se špatnými známkami se mi domů nevracej“, může v dítěti vyvolat zkratkovité jednání vedoucí k velkým dramatům.

Děti
Autor: Shutterstock.com
Divíte se známkám? Chyba je na vaší straně!

Vysvědčení je hodnocením práce za celé pololetí, potažmo za celý školní rok a tak by pro vás neměly být žádným překvapením. Rodiče by se totiž měli o prospěch svých dětí starat systematicky po celý rok a ne jen hrozit v době vysvědčení. „Za zásadní považuji způsob komunikace rodičů s dítětem o jeho školní přípravě, nastavení pravidelného řádu a důslednosti při jejich kontrole,“ říká Kateřina Schmidová z Rodičovské Linky a dodává, že pokud dítě ve škole selhává, je důležité, aby rodiče společně se školou hledali jak příčinu, tak také řešení problému a to hlavně včas.

Vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský upozorňuje, že v období kolem vysvědčení zaznamenávají nárůst volajících dětí. „Často k nám volají děti, které v souvislosti s vysvědčením uvažují také o extrémních řešeních, jako je například útěk z domova.“ Právě špatné vysvědčení je častou příčinou nejen útěků z domova, ale u citlivějších dětí bohužel také sebevražd.

Děti
Autor: Shutterstock.com
Tresty ani úplatky k lepším známkám nepovedou

Přineslo vaše dítě domů špatné známky? Je potřeba najít příčinu jeho neúspěchu a to v klidu s chladnou hlavou bez zbytečného křiku a fyzických trestů. Strach dítěti rozhodně na sebevědomí a chuti zlepšit se nepřidá. „Rodiče by rozhodně neměli své děti trestat bitím, ale naopak se snažit vše vyřešit domluvou. Fyzické tresty často volíme z pohodlnosti, ve chvíli, kdy si s výchovou nevíme rady,“ říká psycholog Václav Mertin.

Druhým extrémem, jsou úplatky v podobě drahých dárků, které podle rodičů mají ratolesti motivovat k činům. Ani jedna z variant podle psychologů nefunguje. Mnohem účinnější je mírná domluva, stanovení jasných pravidel a také nalezení příčiny neúspěchu.

Položte si otázku „Proč má špatné známky?“

Špatné známky nemusí vždy znamenat menší snahu dítěte ve škole, někdy mohou být indikátorem toho, že ve školním prostředí není něco v pořádku. Rodiče by se měli spíše zajímat o příčiny zhoršených známek, které mohou poukazovat na špatné vztahy ve třídě, šikanu, na speciální vzdělávací potřeby dětí nebo o to jak děti reagují třeba na změněnou situaci v rodině,“ podotýká Peter Porubský.

Vysvědčení by vás nemělo překvapit a pokud ano, hledejte chybu také u sebe.
Autor: profimedia.cz
Máte pocit, že známky jsou neoprávněné? Stěžujte si!

Máte pocit, že vaše dítě si špatné známky nezaslouží a ve špatném prospěchu nevězí ani nepozornost nebo neznalost, ale spíše antipatie učitele nebo jiný problém, můžete si na známky stěžovat. K této možnosti se na konci roku příliš rodičů neuchyluje, ale je-li vaše ratolest v posledním ročníku základní školy a pololetní známky jsou důležité pro jeho přijetí na střední školu, stojí za to této možnosti využít.

Podání stížnosti samo o sobě známku nevyřeší, po ní totiž následuje přezkoušení před komisí, která rozhodne o oprávněnosti známky nebo naopak. Stížnost je nutné podat do tří pracovních dnů od vydání vysvědčení a to písemně řediteli školy.