Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miminko a práce: Jde to vůbec dohromady?

Práce i péče o batole se dají skloubit snadněji, než si myslíte
16. dubna 2014 | 06:00

Jak to dělají ženy, které mají miminko a zároveň i kariéru? Zeptali jsme se jich, jak to zvládají a jestli mají nějaké osvědčené tipy.

Andrea, 29 let, vizážistka, dcera 7 měsíců

Nejhorší to bylo, když jsem ještě kojila a zároveň pracovala. To to vypadalo tak, že mi ji manžel nebo babičky vozily na focení nebo natáčeni, kde jsem líčila. Teď už je to víceméně skloubitelné. I když samozřejmě dost náročné.

Práci si musím naplánovat společně s možností hlídání. Naučila jsem se pracovat s časem mnohem lépe, než když jsem měla dítě. Třeba snídani a malování jsem přesunula do taxíku. A úklid vyřešila tím, že jsem si kromě paní na hlídání pořídila velké krabice, do kterých házím třeba hračky, které se válejí všude po zemi. Ale i oblečení nebo časopisy.

Tereza, 36, manažerka, syn 1 rok

Díky tomu, že jsem pracující matka jsem se ocitla ve zvláštní sociální skupině. Nepatřím mezi ty maminky, které se potkávají na hřišti a diskutují, protože pro ně jsem zkrátka krkavčí matka - kariéristka a naopak pro ženy, které děti zatím nemají jsem uhoněná matka, která po náročné poradě řeší po telefonu s chůvou jak připravit mléčnou kaši.

Takže nepatřím tak trochu nikam. Což mi v současné době vlastně moc nevadí, protože si ušetřím čas nevysedáváním na hřišti nebo neprosezenými večery s kamarádkami. Myslím, že fungujeme hlavně proto, že jsem se naučila dítě zapojit i do své práce. Beru ho s sebou, jak to je jen možné. V podstatě i na poradu.

Alice, 33, redaktorka, dcera, 7 měsíců

No je to masakr motorovou pilou. Protože nechci své dceři ukrajovat čas, pracuji hodně po večerech. Nemám televizi, takže ani nemůžu sledovat žádné pořady a můžu se tak věnovat práci. Péči o dcerku a práci jsem skloubila jen díky tomu, že dcera je hodně společenská a není na mě upnutá, máme hodné sousedy, kteří jsou ochotní mi ji na chvilku pohlídat, když musím narychlo dodělávat nějaký článek.

Ale jako nejlepší vynález pro pracující matky považuji dovážkovou službu jídla damejidlo.cz nebo jidloted. cz. Takže o teplé večeře nejsme s partnerem ochuzeni.

Romana, 32, pr manažerka, syn, 9 měsíců

Mám pocit, že to zvládám tak, aby se má práce mého syna dotkla co možná nejméně a aby netrávil veškerý čas s chůvami. Bohužel je to na úkor vztahů s kolegy, kteří si domnívají, že vzhledem k tomu, že pracuji spíš z domova, se vlastně flákám. Opak je pravdou, pracuji víc než kdy jindy. A jsem si jistá, že by si to se mnou málokdo z nich chtěl vyměnit.

Naštěstí jsem potkala další tři podobně pracující matky a domluvili jsme se, že si založíme takové vlastní minijesle. Zkrátka jsme si našli chůvu, která zvládá péči o všechny tři naše batolata u nás doma. A hodně mi také pomáhá moje maminka, která sice nemá čas hlídat, ale pokaždé navaří pro malého na týden dopředu. Takže já už nemusí řešit, co bude jíst nebo hůř ve kterém obchodě mu koupím hotový oběd, ale má pěkně domácí stravu.