Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 knih, které by si měl každý rodič přečíst

  • 19. března 2014 | 10:00

    Cítíte se jako rodič občas bezradní a zmatení? Nebojte se, nejste v tom sami. Vybrali jsme pro vás 5 knih, které byste jako rodič rozhodně měli ve své knihovničce mít. Naučíte se v nich totiž nejen jak vychovat z vašeho dítěte skvělého člověka, ale také jak se z toho všeho nezbláznit.

  • Malý tyran

    Malý tyran
    Autor: archiv firem
    Známá německá dětská psycholožka Jiřina Prekopová vydala celou řádku knih o výchově dětí, avšak suverénně nejpopulárnější a nejžádanější publikací je kniha s názvem Malý tyran, která se dočkala už 26. vydání.

    Prekopová vychází ze svých vlastních zkušeností a upozorňuje na fakt, že ačkoliv se čím dál tím víc rodičů snaží dělat všechno perfektně, paradoxně se jim daří vychovávat ze svých potomků malé tyrani, kteří je nutí tancovat, jak pískají.

    Co je řešením? Údajně zlatá střední cesta mezi uvolněnou výchovou, kterou jsme přijali po revoluci ze západního světa a autoritativním postupem, populárním v minulém režimu. Hlavně ale nabízí zase nový pohled na komunikaci s dítětem.

  • Líný rodič

    Líný rodič
    Autor: archiv firem
    Jak by měla znít podle angličana Toma Hodgkinsona mantra každého rodiče? "Nechte je být!". Humoristický spisovatel totiž zastává sympatický názor, že líný rodič je dobrý rodič a my říkáme, že na něm něco je! Podle Hodgkinsona jako moderní rodiče vkládáme do výchovy daleko více energie , času a především starostí, než bychom měli. A to všechno s pocitem nejistého výsledku.

    Přitom bychom se ale o své děti měli starat trochu méně. Tím, jak přehnaně zasahujeme do života svých dětí, jim bráníme, aby vyrostly a postaraly se samy o sebe. Kniha vás naučí, jak se stáhnout a nechat děti svobodně žít - vy budete mít méně práce a dítě tím jen získá. Vy i vaše děti se naučíte užívat každodenního života a také samostatnosti a nezávislosti. A navíc se u knihy dobře pobavíte.

  • Respektovat a být respektován

    Respektovat a být respektován
    Autor: archiv firem
    Jedna z nejpopulárnějších a nejuznávanějších knih nese poměrně výmluvný název Respektovat a být respektován, který už sám o sobě dává jasně najevo, že výchova dětí na základě uplatňování moci je vyčerpávající, málo účinná a má negativní dopady nejen na dětskou psychiku, ale také na vzájemné vztahy mezi dítětem a rodiči.

    Místo zákazů, pochval a trestů nabízí kniha partnerský, respektující přístup ve výchově, vzdělávání a vztazích, a také postupy a dovednosti okamžitě využitelné v praxi. Vysvětluje, že nejste kvalitními osobnostmi protože vás rodiče trestali, ale přestože jste měli tento způsob výchovy.

    Navíc rady uplatněné v této knize využijete i v komunikaci s partnerem či pracovním kolektivu. Je to přitom velmi snadné. Stačí jen nedělat to, co bychom nechtěli, aby někdo dělal nám. Nikdy ale není na škodu, si to připomenout.

  • Prevítem snadno a rychle

    Prevítem snadno a rychle
    Autor: archiv firem
    Pokud čekáte přírůstek, nebo jste si ho čerstvě přinesli z porodnice, pak tuhle knihu rozhodně odstraňte z dosahu hormony zmítané maminky. Krutou realitu by totiž mohla nést hodně těžce. Jste-li už zkušeným bojovníkem na poli rodičovství, pak ale útlou knížečku s názvem Prevítem snadno a rychle ve své knihovně nutně potřebujete!

    Za pomoci velmi ironického humoru a trošky nadsázky se v ní totiž dozvíte, že batolata nejsou roztomilá a bezbranná. Ale že jsou to cílevědomá stvoření, která s vámi ze všeho nejvíc touží zametat, vaše rádoby roztomilé ňuňání je jim k smíchu a neprozradí se ani náznakem. Teprve díky ní a jejímu autorovi Simonu Brettovi pochopíte, že každé dítě je od narození především prevít, a že je potřeba být stále ve střehu a nepodléhat jeho lstivě roztomilým úsměvům, nemotorným pohybům a sladkému broukání.

  • Vaříme pro kojence a batolata

    Vaříme pro kojence a batolata
    Autor: archiv firem
    Možná si myslíte, že kuchařku pro batolata nepotřebujete. Na druhou stranu je okamžik odstavování miminka pro každého rodiče milníkem – a jedná se o moment vskutku vzrušující. Pokud máte také pocit, že veškeré dětské kuchařky na trhu se orientují na moc velké děti a vy potřebujete vědět, co vařit od nejmenšího miminka, je britská kuchařka Anabel Karmel tou nejlepší pomocnicí.

    V kuchařce Vaříme pro kojence naleznete recepty pro děti od 4. měsíců až do tří let. Navíc v nich zjistíte, že na drtivé většině jídel si pochutnáte i vy! Nevěříte? Tak vyzkoušejte tyto kuřecí kuličky s jablky, vhodné pro děti od 1 roku:

    Budete potřebovat:

    • ...
      Autor: annabelkarmel.com
      2 lžíce olivového oleje
    • 1 najemno nakrájenou cibuli
    • 1 oloupané a nastrouhané velké zelené jablko
    • 2 kuřecí prsa nakrájená na drobné kousky
    • 1/2 lžíce najemno nasekané petrželky
    • 50g strouhanky
    • hladkou mouku
    • slunečnicový olej
    • kuřecí vývar

    Postup:

    Rozehřejte na pánvi olivový olej a osmažte v něm cibulku dokud nezprůhlední. Mezi tím vymačkejte z jablka přebytečnou šťávu a smíchejte ho s kuřecími kousky.

    Cibulku osušte na kuchyňské utěrce, abyste ji zbavili mastnoty a přidejte ke směsi s kuřetem, společně se strouhankou, pár lžícemi vývaru a petrželkou. Dejte do kuchyňského robota a zhruba minutu sekejte.

    Navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi kuličky, lehce je obalte ve strouhance a poté osmažte na slunečnicovém oleji, dokud nejsou uvnitř zcela hotové. Osušte je na kuchyňské utěrce a podávejte s čerstvou nebo vařenou zeleninou a bramborovou kaší.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.