Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vědci zjistili, že kočárek škodí zdraví! Zpomaluje vývoj dítěte

Věděli jste, že čas, který s dítětem strávíte když je v kočárku, se vlastně nepočítá?
14. března 2014 | 11:00

Vozit dítě v kočárku je mnohem pohodlnější a praktičtější, než s ním zdlouhavě ťapat po ulicích, jenže podle lékařských studií, tím ohrožujete zdraví a vývoj své ratolesti.

Podle britské studie mají děti, které rodiče často a hlavně dlouho vozí v kočárku nebo je nechávají i doma sedět přikurtované v sedačce, problémy s koordinací, interakcí, řečovými dovednostmi, ale také s fyzickými schopnostmi. Zejména kočárky, které jsou nastaveny tak, že během jízdy rodiče na dítě nevidí, snižují nejen schopnost mluvit ale také komunikovat s rodiči. Takové kočárky totiž podstatně zkracují dobu, kterou rodiče s dětmi tráví.

Matka a syn
Autor: Shutterstock.com
Dejte dětem volnost

Základy rovnováhy a koordinace dítěte se tvoří v období 36. měsíců od narození a právě proto je důležité „nesvazovat“ je v sedačkách a naopak jim nechat volný pohyb a také jim věnovat dostatek pozornosti, doteků a prostoru pro učení se nových věcí. Odborníci proto radí, nechat doma děti volně lézt, aby se naučily ovládat co nejdříve své pohyby a hned jakmile se naučí prvním krůčkům, nechte je ťapat i venku, cesta vám sice bude trvat mnohem déle, za zdraví vašeho dítěte to rozhodně stojí.