Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šokující studie: Naše děti se dožijí 100 let, slibují vědci

Dnes už má více než polovina dětí narozených v současné době v rozvinutých zemích reálnou šanci, že se dožijí 100 let.
28. února 2014 | 12:00

Délka života se stále prodlužuje. Děti, které se dnes narodí, mají velkou šanci, že se dožijí více než 100 let. Ukazují to nejnovější vědecké studie.

"Dlouhé životy nejsou vzdáleným privilegiem dalekých budoucích generací - dlouhé životy jsou osudem většiny lidí žijících v současnosti v rozvinutých zemích," prohlašují autoři studie publikované v prestižním lékařském časopise Lancet.

Přitom ještě před sto lety se průměrný věk pohyboval kolem 49 let. Dnes už má více než polovina dětí narozených po roce 2000 v rozvinutých zemích reálnou šanci, že se dožijí 100 let.

"Tím nejvíce překvapivým bodem našeho výzkumu bylo zjištění, jak rychle se celý proces ubírá kupředu a jak velkou šanci mají dnešní děti na to, aby měly dlouhý a hodnotný život," tvrdí jeden z autorů studie, profesor Kaare Christensen.

mimino
Autor: Tesco
Ze studie také vyplývá, že starci budou za sto let zdravější než jsou jejich vrstevníci nyní. "Dlouhověkost není nedostupná výsada vzdálených budoucích generací, je to pravděpodobný osud lidí, kteří už nyní v rozvinutých zemích žijí," dodává Christensen.

Údaje analyzované v několika předešlých studiích sebrané výzkumníky hovoří o tom, že v roce 1950 se pravděpodobnost dožití 80 až 90 let průměrně pohybovala mezi 15 až 16 procenty pro ženy a okolo 12 procent pro muže. V roce 2002 tato čísla vzrostla na 37 procent pro ženy a 25 procent pro muže.

Maminka už bohužel nepoznává ani nejbližší příbuzné.
Autor: PROFIMEDIA.CZ
"Pokud bude růst průměrné délky života pokračoval tempem posledních dvou set let i v 21. století, většina dětí narozených od roku 2000 ve Francii, Německu, Itálii, Velké Británii, Spojených státech, Kanadě, Japonsku a dalších zemích s vysokou průměrnou délkou života oslaví své sté narozeniny," píše se dále ve studii.

Klíčovou otázkou tak zůstává to, zda vyšší věk nabídne i dostatečnou kvalitu života. A data ukazují, že zřejmě ano. Už teď můžeme podle autorů studie mluvit o čtyřech obdobích života člověka: dětství, dospělosti, raném stáří a pozdním stáří.

"Otázka kvality života v pozdním stáří je stále otevřená, ale výzkum naznačuje, že proces stárnutí je modifikovatelný a že lidé se dožívají vyššího věku, aniž by byly jejich životní funkce výrazně omezovány," uvádějí vědci.