Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co naučit svého syna aneb Jak si nevychovat mamánka

Nevychovejte si doma závislého mamánka, byl přítěží vám i budoucí partnerce.
27. února 2014 | 12:00

Nadáváme na dnešní muže, že jsou mamánci, nic nejsou schopni sami udělat a ještě ve třiceti či čtyřiceti se drží sukně svojí matky, jako by jim bylo pět. Jenže není to tak trošku vina dnešních matek? Jak si tedy nevychovat ze syna padavku držící se naší sukně?

Pamatuji si, že moje maminka si mého bratra doslova vymodlila, jak sama říká, byla už stará matka a tak musela k dalšímu dítěti uprosit nejen mého otce, ale také přírodu. Není tedy divu, že můj bratr je pro ni poklad, o který se ustavičně bojí. Nejraději by ho ještě v devatenácti letech vodila za ruku do školy, protože si není jistá, že se pořádně rozhlédne…..smála jsem se jí a říkala si, že já stejná nebudu. Dneska čekám syna, a ačkoli se ještě nenarodil, už teď si nedokážu představit, že ho třeba nechám, aby šel sám na hřiště.

Z našich synů se tak kvůli našemu strachu stávají nesamostatní mamánci, kteří čekají, až za ně rodiče všechno zařídí. Nemá ale smysl na ně nadávat, začít musíme u sebe.

Matka a syn
Autor: Shutterstock.com
Syndrom kvočny

Typickými matkami se syndromem kvočny bývají svobodné matky a ženy nespokojené v partnerském životě, které se na své syny až patologicky upínají a často právě proto nejsou schopny navázat normální partnerský vztah. Vyvolávají ve svých synech pocit, že jim obětovaly život a oni jsou povinni jim to stejnou měrou oplácet.  A to je důvod, proč je takový mamánek vlastně pro život nepoužitelný a často i nešťastný.

Stejně tak jsou typickými strůjkyněmi mamánků příliš úzkostné ženy, které svého syna často až dusí svou láskou. Věřte, že nebudete o nic horší matkou a váš syn vás nebude mít o nic méně rád, když mu dáte do života řád a povinnosti, ale také trochu volnosti, aby mohl zjistit, co ho baví a kým chce být.

Láska je barevná a děti ji vidí i cítí nádherným způsobem
Autor: shutterstock
Základní sedmero, jak vychovat chlapa a ne padavku

1. Vychovávejte svého syna k hrdosti, právě ta mu nedovolí, aby mu kdokoli posluhoval a cokoli za něj dělal.

2. Nastavujte synovi už od malička povinnosti a pravidla. Dejte mu například na starosti luxování, prostírání stolu nebo vynášení odpadků a s přibývajícím věkem je adekvátně měňte. Muž bez povinností se totiž stává mužem bez charakteru.

3. Naučte syna, že ponožky sami do koše na prádlo nenaskáčí a jeho oblíbené tričko se samo nevyžehlí. Jen ať občas také vezme do ruky žehličku, až bude bydlet sám, bude za takovou dovednost rád.

4. Naučte svého potomka, že nepořádek a chaos ve věcech není známkou toho, že je dospělý, ale právě naopak. Jeho lenost by vás rozhodně neměla nechat chladnými.

Dítě ve škole
Autor: Shutterstock.com
5. Pomáhejte svému synovi, jak jen to půjde, ale nechte jej, ať si na některé věci přijde sám a po svém. Naučí se tak zapojit mozek a ne maminku.

6. Naučte svého syna úctě k ženám, jedině tak se z něj nestane egoistický spratek.

7. Vychovávejte svého syna tak, z něj vyrostl muž, jakého byste si vy sama přála za partnera.