Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak dětem odpovídat na všetečné otázky o Ježíškovi?

Jak říct dětem, že Ježíšek neexistuje? To je věčné rodičovské téma!
28. listopadu 2013 | 16:30

Tříleté dítě nám báchorky o osobě, která roznáší balíčky a tajně je pokládá pod stromeček, uvěří. Starší děti nás ale zasypávají otázkami: „Kde na to ten Ježíšek bere?“, „Jak to stihne rozvézt?"

Minulý týden mi moje neteř sdělila, že si přece k Vánocům může přát hraček kolik chce, protože Ježíšek je stejně krade. To mě dostalo do kolen. odstartovala tím nekonečnou debatu, během které mi už docházely vysvětlení a argumenty.

Později jsem si uvědomila, že do podobné situace se muselo dostat už tolik lidí, že to stojí za sepsání manuálu pro rodiče. Kdybych si tyto rady přečetla dříve, nemusela jsem Verunce sáhodlouze vysvětlovat, že Ježíšek nosí dárky až když se setmí z jiného důvodu, než je skrývání se před policii.

1.Udržujte tajemno

Snažte se tajemno kolem Vánoc vytvářet co možná nejdéle. Ideální je vydržet po období první nebo druhé třídy základní školy. Školákovi tím rozvíjíte fantazii. Klidně společně pište Ježíškovi dopisy, pokládejte je za okno a ráno zkontrolujte, zda tam psaní stále je. Osvědčilo se nechat ho za oknem déle než jen jednu noc. Je to takový malý trest pro ty, kteří zrovna v posledních týdnech „latinu“ nesekali.

...
Autor: Shutterstock


2. Všetečné otázky

Na neodbytné otázky o Ježíškově existenci odpovídejte tajuplně a nejasně.Každopádně případné zjištění pravdy nepřeceňujte a nezveličujte, většina dětí totiž tenhle okamžik nijak zásadně neřeší. Pro ně totiž bývá důležitější informace, že ani nadále o dárky nepřijdou.

3. Reklamní slogany

Pokud se vás potomek začne na Ježíška vyptávat v souvislosti s tím, že vidí slogany a letáky nabádající k vánočním nákupům, vysvětlete mu, že Ježíšek nosí dárky jen těm dětem, které na něj věří. Ostatní si musejí dárky kupovat sami.

4. Ježíšek nemá rád popularitu

Zkuste teorii o tom, že Ježíšek je mystická bytost, která nemá ráda, když se o ní příliš a nahlas mluví. Pak bývá na dárky skoupá. Třeba tím všetečné otázky na čas utnete.

5. Ujasněte dětem tradice

Povídejte si často na téma vánočních svátků jako takových. Mluvte o tom, že někteří lidé na Ježíška zkrátka nevěří, ale zase věří věcem jiným. Zrovna tak ne každý tyto svátky slaví nebo je má rád.

...
Autor: Shutterstock


6. S pravdou ven

Když už není jiné cesty a všechny postupy jste vyčerpala, jděte jemně s pravdou ven. Važte slova, ale v podstatě se držte toho, že Ježíšek tu vždycky bude pro ty, kteří na něj věří.

7. Pozor na citlivost

Zamyslete se i nad tím, jestli dítě chce pravdu skutečně znát. Možná se jen o Ježíška zajímá, chce vědět víc o tom, „jak pracuje“. Třeba byste ho jednoznačnou odpovědí zklamala.

Anketa: Kdy jste řekla svým dětem, že Ježíšek neexistuje?

Simona, 27 let, dcera 7 let
Dcera je v první třídě a zatím věří, že Ježíšek existuje. Doufám, že jí to ještě minimálně rok vydrží. Budu se jí to snažit vysvětlit nějak citlivě, zatím říkám, že hodným dětem dárky Ježíšek prostě nosí, ty zlobivé musejí doufat, že se nad nimi slitují rodiče.

Dana, 38 let, dcera 4 roky, syn 9 let
Syn už samozřejmě na Ježíška nevěří, pravdu mu řekli kdysi spolužáci. Dcera zatím ví, že dětem nosí dárky Ježíšek a dospělí si je kupují sami. Snad nám to ještě pár let bude věřit.“

Autor: kač, Anz