Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plánujete rodinu? Zakažte partnerovi slaninu!

Slanina není pro mužskou plodnost nic dobrého
17. října 2013 | 09:33

Pěkně prorostlá slaninka osmažená na pánvi, to může být pro leckterého muže opravdová slast, jenže pokud s ním chcete zakládat rodinu, tuhle pochoutku byste mu měla odepřít. Plátek slaniny denně může totiž negativně ovlivnit kvalitu partnerových spermií.

Jak mužskou, tak i ženskou plodnost ovlivňuje mnoho faktorů, mezi které patří stres, životní styl, kouření, pití alkoholu nebo málo pohybu a v neposlední řadě také strava. Vědci, teď ale přišli s názorem, že jednou z nejvíce negativních potravin pro mužské spermie je slanina.

Slanina
Autor: Shutterstock.com
Stop slanině nejen ke snídani

Klasická anglická snídaně, ke které patří křupavá slaninka a vajíčko, by se tak pro mnohé muže měla stát tabu. Plátek této dobroty denně totiž výrazně snižuje kvalitu mužského spermatu a to tak, že jen 5,5 % jejich „plavců“ je schopno oplodnit ženské vajíčko. Rapidně se tak snižuje šance počít potomka.

Naučte se, jak správně jíst po třicítce!
Autor: Profimedia.cz
Raději ještě ryby

Plátek slaniny za takové riziko nestojí, ale co by tedy muži v plodném věku měli konzumovat? Kvalita jejich semene podle britských vědců vzroste díky rybám, čerstvému ovoci a zelenině. Červené maso by pak naopak měli jíst jen velice střídmě.