Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezapomínejte na školáky, připravte jim správnou svačinu

Bez přísunu látek potřebných ke správnému fungování mozku přichází únava, děti se nesoustředí, jsou nepozorné.
9. září 2013 | 06:00

Prázdniny skončily a pro ty z vás, kteří mají doma školáky se rozjel pravidelný kolotoč povinností, který každý školní rok provází nejen děti, ale i rodiče.

Možná si vzpomínáte i vy na dobu, kdy svačina připravená od rodičů letěla rovnou do koše, vyměnili jste ji se spolužákem nebo pro ni našli zaručenou skrýš. Mít proto svého školáka pod kontrolou rozhodně není na škodu. Je docela běžné, že v ranním shonu není čas ani na pořádnou snídani. S výpadkem dalšího přísunu látek potřebných ke správnému fungování mozku pak přichází únava, děti se nesoustředí, jsou nepozorné. Následkem může být zhoršení prospěchu, stres, nebo jiné zdravotní komplikace. Marný boj rodičů pak navíc komplikují neodolatelné automaty ve školách, které nabízejí sladkosti, slané chipsy či slazené limonády.

Nezapomínejte dávat dětem zeleninu a ovoce
Autor: profimedia.cz
Správná svačina by měla obsahovat:

-    cereálie, celozrnné pečivo
-    ovoce, zeleninu
-    živočišné bílkoviny (sýr, jogurty, vejce, kvalitní šunka)
-    dostatečný příjem tekutin (500 ml neslazených nápoj)
-    zdravé tuky (ryby, ořechy, semínka)

Do svačinového boxu rozhodně nepatří uzeniny v podobě trvanlivých salámů, párek v rohlíku, hamburgery, bonbóny, čokoládové tyčinky, koblihy nebo slazené perlivé nápoje. S konzumací vysokého množství potravin obsahujících škodlivá Éčka souvisí i nadměrná hyperaktivita. Pokud necháváte na dětech, aby si cestou do školy pořídily svačinu samy, máte téměř stoprocentní jistotu, že jejich dopolední jídlo se bude skládat z „dobrot“, kterým by se měly vyhnout obloukem.

Zdravá svačina
Autor: profimedia.cz
Naše tipy:

Zakázané ovoce chutná obvykle nejvíc, proto by rodiče měly dětem možné následky takových potravin rozumným způsobem vysvětlit.

Platí pravidlo, že částečně jíme očima. Připravujte tedy svačinky s fantazií. Použijte boxy rozdělené na několik částí, do jedné dejte na kousky nakrájenou barevnou zeleninu, do další na kolečka nakrájenou bagetu apod.

svačina
Autor: Profimedia.cz
Pokud si děti nedokážou některé svačinové hříchy odpustit, vybírejte pro ně aspoň zdravější varianty. Chipsy lze nahradit zdravějšími zeleninovými lupínky v BIO kvalitě, dressing z majonézy nahraďte jogurtovým a sycené sladké nápoje nahraďte minerálkou.

Žádné dítě nenacpete do tabulek. Pokud se vám přes veškerou snahu nedaří do vašich ratolestí nějakou svačinu dostat, připravujte ji společně. Po čase se dopracujete k nějakému přijatelnému kompromisu.

Matcha muffin
Autor: profimedia.cz
Připravte jim zdravou svačinku:

1 šálek hladké mouky
1 šálek celozrnné mouky
2 lžičky kypřicího prášku v BIO kvalitě (např. Alnatura)
2 lžíce másla
1 vejce
špetku soli
2 lžíce hnědého cukru
1 šálek poctivého bílého jogurtu (např. Hollandia)

Postup:
Připravte si 12 formiček na muffiny a vytřete je máslem. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo a směs prsty rozmělněte v hrubou drobenku. Do mísy přidejte vejce, sůl, cukr a jogurt. Vypracujte těsto a vlijte do formiček. Před pečením můžete ještě posypat ořechy nebo semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 C přibližně 15 minut.

Hotová svačina: 2 bochánky, 1 porce ovoce, 500 ml vody, naředěného kvalitního džusu nebo neslazené minerálky.

Autor: připravila: Erika Pilátová