Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Holčička přežila vlastní smrt: Narodila se v 5. měsíci těhotenství

14. srpna 2013 | 13:00

Miminko se narodilo již ve 20. týdnu těhotenství, tedy o čtyři měsíce dříve. Po porodu padl z úst lékařů krutý verdikt. Tvrdili, že holčička má 1% šanci na přežití. Ta však neuvěřitelně zabojovala a dnes je jí 8 měsíců.

Půlkilové miminko

Esme Poulsom vážila po narození pouhých 0,5 kg. Všichni byli přesvědčení, že miminko nepřežije, kromě rodičů, kteří věřili v zázrak. Stav jejich dcery byl ovšem natolik vážný, že ji po porodu nesměli vidět celé dva dny.

Bojovnici Esme je dnes 8 měsíců, ale stále se potýká s vážnými zdravotními problémy. Její plíce nejsou kompletně vyvinuté a má velký problém s přijímáním potravy. Dvakrát se stalo, že Esme přestala dýchat a rodiče ji museli oživovat. "Řekli nám, že příčina je infekční. Ale přesto jsem se bál, že je to kvůli jejím nevyvinutým dýchacím orgánům," svěřuje se otec.

Jeho obavy se naplnily. Netrvalo dlouho a lékaři zjistili, že jedna plíce vůbec nefunguje. Rodiče se opět připravovali na nejhorší. Esme se ovšem znovu vzepřela osudu a svůj boj vyhrála. Dnes dýchá pomocí plicní ventilace.

Po narození vážila Esme pouhé půl kilo.
Autor: profimedia.cz

Rozdílné názory lékařů

Rodiče předčasně narozené holčičky se rozhodli podat stížnost na lékaře, kteří boj o záchranu jejich princezny předem vzdali. Těsně po prasknutí plodové vody jim totiž doporučili potrat. Ten rodiče striktně odmítli a rozhodli se o svou dceru bojovat.

Rozhodli se tedy vyhledat odbornou pomoc v jiné nemocnici. Tam měli odborníci zcela opačný přístup a snažili se udržet miminko co nejdéle v děloze. Esme tedy žila neuvěřitelných 5 týdnů bez plodové vody.

Porod byl tehdy na spadnutí, protože se u matky projevila otrava krve. Vše proběhlo bez větších komplikací, a tak se 18. prosince narodila císařským řezem půl kilová Esme. Doktoři si mysleli, že po porodu zemře, ale Esme plakala jako normální zdravé dítě. "Tehdy jsem byl přesvědčen o tom, že to zvládne," dodává pyšný otec.

Po narození vážila Esme pouhé půl kilo.
Autor: profimedia.cz