Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Strach z vysvědčení aneb Když se děti bojí vrátit domů

Pro některé školáky představuje konec roku velké psychické vypětí. Hlavně pro ty, kteří si pohoršili během druhého pololetí známky a jejich rodiče to zatím netuší. Některé děti se obávají přísných trestů, různých zákazů, ponižování a křiku.
25. června 2013 | 13:30

Je tu konec školního roku a s ním i vysvědčení. Mnoho dětí se však ze strachu z křiku, ponižování a různých trestů bojí vrátit domů. Právě v těchto dnech volají děti na Linku bezpečí častěji s obavami z reakce rodičů na jejich školní výsledky.

Rodiče by se samozřejmě měli o prospěch svých dětí zajímat během celého roku a případné zhoršení prospěchu řešit průběžně. Se známkami na vysvědčení už totiž nejde nic udělat. Zcela nevhodné je před dětmi používat výhrůžky typu: „Když dostaneš špatnou známku, tak už se domů nevracej!“. V případě, že jsou rodiče známkami na vysvědčení nepříjemně překvapeni, měli by ovládnout své prvotní emoce a jednat s rozvahou. Nikdy nelze odhadnout, jaká zdánlivá maličkost může u dítěte vést ke zkratkovitému jednání.

Vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský upozorňuje, že špatné známky nemusí vždy znamenat menší snahu dítěte ve škole: Můžou být indikátorem toho, že ve školním prostředí není něco v pořádku. Rodiče by se měli spíše zajímat o příčiny zhoršených známek, které mohou poukazovat na špatné vztahy ve třídě, šikanu, na speciální vzdělávací potřeby dětí nebo změněnou situaci v rodině.

Škola
Autor: profimedia.cz
Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské Linky, dodává: Vysvědčení je hodnocením práce dítěte za celé pololetí, takže by nemělo být pro rodiče žádným překvapením. Rodiče by se měli systematicky zajímat o školní výsledky dítěte. Za zásadní považuji způsob komunikace rodičů s dítětem o školní přípravě, nastavený pravidelný řád a důslednost při jeho kontrole. Rodiče bývají velmi často citliví na úspěchy svých dětí ve škole, avšak měli by si uvědomit, zda jejích nároky na školní výsledky odpovídají dispozicím dítěte. Pokud dítě ve škole selhává, je důležité, aby rodiče společně se školou a dítětem hledali příčiny jeho neúspěchu, popř. vyhledali odbornou pomoc.

Pro většinu rodin jsou prázdniny náročným obdobím, protože spolu její členové tráví více času a mohou tak na povrch vyplouvat různé rodinné problémy. Kvůli rodinným vztahům volá během prázdnin na Linku bezpečí 20 dětí denně, kvůli osobním problémům 19.

Když jdu někam sama, kontroluje mě mobilem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Kam se obrátit o pomoc?

DĚTI se mohou obrátit se svými problémy na Linku bezpečí. Telefonní číslo 116 111 funguje nonstop a bezplatně jak pro volání z pevných linek, tak i z mobilních telefonů. Odborně vyškolení konzultanti si s nimi budou povídat o každém problému nebo trápení. Kromě čísla je k dispozici i E-mailová poradna pomoc@linkabezpeci.cz nebo online Chat na adrese http://chat.linkabezpeci.cz.

RODIČE mohou využít služeb Rodičovské linky, a to na tel. čísle 840 111 234 (jedná se o bílou linku, u níž je hovor účtován zvýhodněným tarifem 1,60 Kč/min včetně DPH), na kterou se lze obracet každý všední den odpoledne: pondělí až čtvrtek: 13–19 hod. a pátek: 9–15 hod. Nebo mohou požádat o pomoc v obtížných rodinných situacích prostřednictvím E-mailové poradny pomoc@rodicovskalinka.cz, kde dostanou nestranné odpovědi a další odborné rady, nejpozději do 3 pracovních dnů.