Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zlatíčka 2013: Dojemný příběh Šárky a Klárky. Dvojčata si život musela vybojovat!

10. května 2013 | 11:45

Dramatický příchod na svět, dlouhý pobyt v nemocnici a pohádkový konec. To je příběh Klárky a Šárky, které se předčasně draly na svět, ale se všemi komplikacemi se nakonec statečně popraly. Dnes jsou to zdravé a krásné slečny, které přinášejí jenom radost.

„Dlouho jsem nemohla otěhotnět, proto jsme se s manželem rozhodli pro umělé oplodnění,“ prozradila nám maminka Petra. Oplodnění vyšlo na poprvé, ale zanedlouho se dostavily první problémy.

Druhý plod byl již při vývoji velmi slabý a hrozilo, že pokud nedožene první plod, bude matce odebrán. „Do další kontroly to Klárka dohnala a těhotenství probíhalo celkem normálně,“ dodává maminka.

Komplikovaný porod

V 31. týdnu těhotenství začala Petře odtékat plodová voda. Manžel ji odvezl do nemocnice, kde doktor po vyšetření potvrdil, že rodí. „Doktorův vážný výraz, zběsilé vyšetřování ultrazvukem a následné přivolání dalšího doktora mi nahánělo hrůzu. Strašně jsem se bála, že o svoje holčičky přijdu.“ Šárka měla hlavičku už dost nízko a byla připravena přijít na svět. Následoval rychlý převoz na sál a císařský řez.

Šárka po porodu vážila 1650g a měřila 41cm.
Autor: archiv rodiny
Jako první na svět přišla Šárka, Klárka minutu po ní. Drama však nebylo zdaleka u konce. Obě holčičky  byly umístěny do inkubátoru a odvezeny na JIP pro nedonošené děti. Měly šelest na srdci a Klárka dýchala pouze pomocí přístrojů.

Boj o život

„Všude měly hadičky a byly strašně malinkaté,“ vzpomíná Petra. Aby toho nebylo málo, Šárka dostala kojeneckou žloutenku. Holčičky ovšem bojovaly jako lvice a po pěti dnech zmizela nejenom žloutenka, ale i šelest.

Klárka po porodu vážila 1350g a měřila 40cm.
Autor: archiv rodiny
Po pár dnech byla dvojčátka přemístěna na oddělení pro nedonošená miminka, kde je maminka Petra navštěvovala každé tři hodiny a nosila jim odstříkané mléko.

Neposedné princezny

S postupem času se vše zlepšovalo. Petra své holčičky začala kojit, přebalovat a nakonec si je hrdě odvezla domů. „Ještě nějaký čas jsme chodili na pravidelné kontroly do nemocnice a pak na rehabilitace,“ říká Petra.

Dnes je holčičkám 9 let a mladší Klárka dokonce váhově předehnala svojí sestru. „Holky jsou, až na alergie, zdravé a dělají nám samou radost,“ spokojené dodává Petra.

!! PŘIHLASTE SVÉ ZLATÍČKO DO SOUTĚŽE !!

WWW.BLESKPROZENY.CZ/ZLATICKA

Harmonogram soutěže

Přihlašování: od 29. dubna od 12 hodin do 28. května do 12 hodin

Krajské internetové hlasování: od 16. května od 12 hodin do 28. května do 12 hodin
Krajské SMS hlasování:
od 29. května od 12 hodin do 5. června do 12 hodin
Finálové SMS hlasování:
od 6. června od 12 hodin do 12. června do 12 hodin

Vyhodnocení: do 28. června 2013

Nepromarněte šanci získat až 50 000 Kč v hotovosti, focení v profesionálním fotoateliéru a další hodnotné ceny. Neváhejte a přihlaste své děti do populární soutěže Zlatíčka. Vždyť letos může zvítězit třeba zrovna to vaše!