Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Syndrom náhlého úmrtí kojenců: Braňte se mu prevencí!

Syndrom náhlého úmrtí novorozence je strašákem všech rodičů. Jak mu můžete předejít?
15. února 2013 | 11:00

Devět měsíců těhotenství a radostného očekávání příchodu miminka. Porod proběhl bez komplikací, miminko je zdravé a má se čile k světu. Ani v nejbujnější fantazii si nepřipouštíte, že by se syndrom náhlého úmrtí kojence týkal právě vás.

Jako každý den uložíte děťátko do postýlky, před spaním ho zkontrolujete a o pár hodin později ho naleznete bez známek života. Po neúspěšném pokusu o oživení přichází šok, žal a série trýznivých otázek, co jste zanedbali.

Proč?!

Neočekávanému úmrtí bez zjevných příčin jinak zdravého miminka do jednoho roku jejich života podlehne v České republice kolem 25 dětí ročně. Přestože se Česká republika dlouhodobě řadí mezi země s nejnižší kojeneckou úmrtností, pro rodiny, které přišly o miminko, je to však zanedbatelná útěcha.

Minimalizujte rizikové faktory
Studie uvádějí, že pokud je v rodině zaznamenána pozitivní anamnéza SIDS, tak je vysoká pravděpodobnost opětovného výskytu. Velký vliv má však faktor životního stylu.

Kojenec
Autor: Shutterstock.com

Když pomineme kouření, požívání alkoholu a drog, tak podnětem může být i nedostatečná prenatální péče, nevyhovující výživa matky během těhotenství, její nízký věk nebo krátký interval mezi těhotenstvími. K výčtu dalších rizik patří i nedostatek kyslíku před narozením dítěte a další.

Preventivní opatření – polovina úspěchu
- Než uložíte miminko, vyvětrejte a zajistěte v místnosti přiměřenou teplotu
- Dopřejte miminku prostor, a proto ho nedávejte do společné manželské postele
- V dětské postýlce by měla být pevná spací podložka
- Z postýlky odstraňte hračky, přebytečné nadýchané polštáře, přikrývky či volné prádlo
- Miminko ukládejte ke spánku na záda
 
Pohlídejte, aby správně dýchalo
Monitory dechu mají své opodstatnění. Více informací najdete na www.nanny.cz, www.detskachuvicka.cz, www.monitordechu.cz

Autor: Eva Dvořáková