Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyři v tom: Proč musí Lucie svítit svíčkami?

10. února 2013 | 07:00

Dokumentární seriál České televize pokračuje! Věra a Jakub se dočkají dcery Isabelle. Jak dopadnou komplikace kolem porodu? Jak se bude Etiopanovi Ábelovi líbit první sníh jeho života? A jak zareaguje Lucie na odpojení elektřiny?

Pětadvacetiletá Lucie to nemá lehké. Žije ze sociálních dávek, z necelých šesti tisíc měsíčně musí uživit sebe i malou Sophii. Přitom dluží nemalé částky za elektřinu, plyn a zdravotní pojištění. Zkouší si hledat brigádu a přiznává, že dokonce zvažovala i práci společnice.

Je příjemně překvapená, když jí na účet přijde porodné ve výši skoro 20 000 Kč. Jenže ušetřit je není snadné: Lucie nakoupí oblečení, hračky, pleny a jídlo pro dceru, radost udělá i sobě a svému bratrovi. Na splacení dluhů už bohužel nezbývá.

Když jí odpojí elektřinu, musí si ve svém libeňském bytě svítit svíčkami. Ale potmě se dlouho žít nedá. Lucie se proto odhodlá k cestě do Tábora, kde bydlí její otec a prababička. Na návrh otce hledá byt, ve kterém by mohla žít se Sophií i s prababičkou. Ta má ovšem na Lucčin život svérázný názor...

A ostatní dámy?

Hned na začátku dílu jsme svědky posledního ze čtyř porodů. Kvůli nedostatku plodové vody musí event plannerka Věra rodit císařským řezem. Všechno ale dobře dopadne a Isabelle Capri poprvé uvidí maminku i tatínka Jakuba. "Ty jsi naše velká bojovnice," usmívá se Věra. Zbývá jen vyřešit organizaci rodinného života a kariéry obou manželů...

Stejně jako Lucie je i Petra je rozhodnutá najít si práci na částečný úvazek. "Bojuju s tím, že mám chodit do práce, místo abych byla doma s Jonáškem," přiznává. Petru v dnešním díle čeká pohovor, Ábela šok z prvního sněhu i výlet do hor a oba pak výslech na cizinecké policii.

Miky se zatím poctivě věnuje péči o statek, ale i dětem. Všichni spolu s babičkou vyráží k doktorce, aby naočkovala nejmladšího Josífka, a také navštíví dědečkův hrob. Zdá se, že Miky má práce nad hlavu, ale rošťácky přiznává, že by se nebránila ani čtvrtému potomkovi...

Pátý díl seriálu s názvem Isabelle Capri můžete sledovat dnes od 20:00 na ČT2.

Hrdinky se představují

Věra (32) je majitelka eventové agentury. Ani v pokročilém těhotenství se nevzdá milované práce. Je perfekcionistka a věří, že když vše dobře naplánuje, podaří se jí kariéru a mateřství skloubit.

Miky (34) doufá spolu s manželem, že po dvou dcerách se jim narodí první syn. Žijí na rodinném statku plném zvířat, kterým Miky obětuje většinu svého času. Ani během těhotenství nehodlá slevit z ostrého pracovního tempa.

Petra (31) pracovala v neziskovém sektoru. Během pracovní mise v Africe se seznámila se sympatickým Etiopanem Ábelem a po dvouměsíční známosti otěhotněla.

Lucie (25) je na všechno sama. Otěhotněla z náhodné známosti a dlouho váhala, zda opravdu dítě chce. Žije v malém sociálním bytě na pražské Palmovce s kamarádem. Rodinné zázemí nemá - matka jí loni zemřela a s otcem si nikdy nebyli blízcí.

Autor: mab