Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

(Pod)vodníčci: Tyhle fotografie prostě musíte vidět!

14. listopadu 2012 | 07:00

Je něco roztomilejšího, než smějící se dítě? Je! Šťastné dítě pod vodou. Tihle malí (pod)vodníčci si potápění umějí užít. Prohlédněte si úžasné fotky, které vám zpříjemní den.

Voda je pro dítě přirozeným prostředím. Ve vodě bylo devět měsíců a bylo mu tam opravdu dobře. Proto se kojenci vody vůbec nebojí, naopak si pobyt v ní spojují s něčím příjemným. Pod hladinou jsou nesmírně uvolnění a klidní.

Miminka nemají problém pod vodou otevřít oči, nebojí se, zvědavě sledují podvodní svět. Potápění je pro ně napínavé, zábavné a vzrušující zároveň. Možnost pohybovat se pod vodou bez zábran jim dodává pocit naprosté svobody.

Možnost pohybovat se pod vodou bez zábran dává dítěti pocit svobody.
Autor: profimedia.cz

A právě toho využila devětačtyřicetiletá londýnská fotografka Annette Price, která v bazénu v britském Cheltenhamu vytvořila sérii devíti podvodních fotek, připomínajících kultovní obal desky skupiny Nirvana z roku 1991 s názvem Nevermind.

"Je úžasné vidět, jak jsou děti pod vodou uvolněné a bezprostřední. V moment, kdy se ponoří pod hladinu, začnou se usmívat a sledovat vše, co se kolem nich děje," prozrazuje fotografka, která podvodní fotky dělá už několik let.

"Tyhle obrázky jsou opravdu úspěšné. Není však vůbec jednoduché vyfotit dítě v ten pravý okamžik. Jakmile se potopí, mám asi dvě až tři sekundy na to zachytit jeho výraz dřív, než bude zase vyzdviženo z vody," dodává.

Německá profesorka Liselott Diem z Kolína svými průzkumy dokázala, že děti, které plavou od tří měsíců, lépe koordinují své pohyby a rovnováhu, motoricky se vyvíjejí rychleji. Jsou také daleko víc nezávislé a v novém neznámém prostředí méně bojácné.

Jiné výzkumy prokázaly, že pobyt kojenců a malých dětí ve vodě má stimulující efekt na zvýšení koncentrace, pozornosti i vnímací schopnosti. Plavání a potápění zlepšuje jejich sociální, citový a fyzický vývoj, což je patrné především u dětí, které začnou plavat před svým 12 měsícem.

Spencer Elden se proslavil již jako malé miminko, a to jedinou fotografií. Jeho snímek, na kterém loví z vody dolarovou bankovku, obletěl doslova celý svět. Ocitl se totiž na obálce jednoho z nejúspěšnějších hudebních alb posledních desetiletí, Nevermind od skupiny Nirvana.
Autor: profimedia.cz