Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je tu období vzdoru! Co dělat, když se váš andílek promění v zuřivce

Dítě najednou s ničím nesouhlasí, na všechno má svou odpověď, všechno chce udělat samo, nesnáší, když s ním nesouhlasíte.
13. září 2012 | 08:52

Kope, vříská a zuří, když mu nevyhovíte v obchodě? Nebo spustí hrůzostrašný řev jen tak z ničeho nic? Stydíte se, že máte nevychované dítě? Poradíme vám, co s ním.

Lehá si na zem, dupe, vříská? Nekoupíte mu lízátko a praští sebou o zem? Pokud pátráte, co se asi děje, odpovědí může být, že je tu tzv. období vzdoru. Přichází mezi druhým a třetím rokem života. Některé děti "chytá" i ve starším věku. Dítě najednou s ničím nesouhlasí, na všechno má svou odpověď, všechno chce udělat samo, nesnáší, když s ním nesouhlasíte. Je to opravdu náročné období i pro rodiče. Vyžaduje obrovskou dávku trpělivosti, abyste pochopili, co se to s tím vaším zlatým andílkem tak najednou stalo.

Učí se říkat ne

Toto období je však pro dítě velmi důležité. Tím, že se učí říkat NE, si buduje část své osobnosti. Součástí tohoto období jsou i záchvaty zlosti. V žádném případě to však neznamená, že mu můžete dovolit všechno, mohli byste si vychovat malého tyrana. Dítěti musíte nastavit určité hranice a trvat na nich.

Co dělat, když ho to chytne?
Vzteklé dítě
Autor: profimedia.cz

Určitě jste už zažili situaci, když vás vaše dítě neuvěřitelně volání na. Například hodí talíř s kaší o zem a křičí, že není hladové. Každý to řeší jinak, často padne i facka, lze jej zavřete do pokoje a zavřeštěl, ať vám nechodí na oči. Špatně-nedobře, tvrdí uznávaná dětská psycholožka Jiřina Prekopová: "Místo pořádného výprasku třeba dítě pevně chytit, a tak mu dát fyzicky pocítit, co se v nás odehrává. Rozhodně nejde o nějaké mechanické sevření v náručí tak dlouho, až ochabne. Dítě musí vědět, že i máma se zlobí. Jde o to sdělit mu: Mám tě ráda takového, jaký jsi, ale když se chováš takto, bolí mě to a chci, abys to věděl. Zlobí mě, když mě neposloucháš, "říká odbornice.

Vzteklé dítě
Autor: profimedia.cz
Když je dítě v zuřivém transu

POZOR: V tomto okamžiku opravdu není schopné se kontrolovat. Když začne křičet, pobíhat, bouchat hlavou do věcí kolem, je třeba dodržet několik zásad.

1. Nezkoušejte mu něco vysvětlovat, překřičet ho nebo se na něj zlobit. Během záchvatu zlosti je malý človíček zcela bez sebe a nevnímá vás. Pokud na něj budete křičet ve chvílích, kdy není na příjmu, vyděsí se.

2. Dejte pozor na to, aby si neublížilo nebo nezranilo někoho dalšího. Když zmodrá od řevu, neublíží mu to, nebezpečnější pro něj je, když pobíhá, bouchá a kope do věcí kolem sebe, hází různými předměty.

3. Když ho chcete uklidnit nebo ochránit před zraněním, posaďte si ho na kolena a pevně podržte nebo si k němu klekněte a obejměte ho. Jako záchvat postupně odezní, uvědomí si vaši blízkost a bezpečí vašeho objetí.

Jak se vyhnout záchvatům
Vzteklé dítě
Autor: profimedia.cz

Pokud zjistíte, že váš potomek začíná odmlouvat nebo trucovat, zkuste něco z následujících rad:

■ Zaměřte jeho pozornost na nějakou novou činnost nebo hračku.
■ Zkuste ho případně něčím rozesmát, polechtat ho.
■ Začněte likvidovat negativní emoce shazováním kostek, krájením plastelíny, zatloukání hřebíků.
■ Pomáhá i boxování do míče, malování divokých obrázků, trhání novin, házení míče do odpadkového koše.
■ Dopřejte mu co nejvíce pohybu, aby se zbavilo přebytečné energie.

Důležité: Neustupujte mu!

Nenechejte se však zmanipulovat v tom, co záchvat vyvolalo, nekoupejte mu hračku nebo čokoládu, kvůli které tak vyvádělo. Buďte však na dítě milí a laskaví. Pokračujte v normální činnosti. Když se všechno uklidní, zkuste zjistit, co záchvat zapříčinilo, abyste se tomu mohli příště vyhnout.

Autor: NČPŽ, Klena