Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 užitečných rad, jak zvládnout první měsíc školy

Jak zvládnout školní starosti
4. září 2012 | 09:01

Je tu září a s ním i začátek školního roku. Období, které je stresující nejen pro děti, ale i pro nás, rodiče. Máme pro vás pár užitečných rad, jak ho zvládnout co nejlépe.

1. Veďte děti k samostatnosti! Ty menší nechte, ať se samy obléknou, starší ať si připraví tašku do školy, šikovnější si mohou nachystat i svačinu.

2. Posilujte jejich schopnost koncentrace! Po dvou měsících prázdnin mají myšlenky všude jinde, než u školy a učení. Stanovte jim pevná pravidla a rituály v denním a týdenním harmonogramu.

3. Pozor na své vlastní přehnané ambice! Uvědomte si, že každý nemusí být zrovna studijní typ. Nestresujte dítě přehnanými a nesmyslnými nároky.

Jak zvládnout školní starosti
Autor: profimedia.cz
4. Vzbuďte děti včas a donuťte je vyskočit z postele. Udělejte si čas na společnou snídani. Ráno by mělo probíhat v pohodové atmosféře, ne ve stresu a spěchu.

5. Kopii nového rozvrhu hodin s přehledem kroužků vašeho dítěte noste s sebou, abyste měla od začátku přehled, kde vaše dítě je.

6. Vyptávejte se dopodrobna ratolestí, co je potřeba podepsat a zajistit do školy. Vyhnete se tak pozdějším nepříjemným překvapením.

7. Domácí úkoly nenechávejte až na večer. S délkou domácí přípravy to ale prvný dny nepřehánějte a dítě zbytečně nepřetěžujte.

Jak zvládnout školní starosti
Autor: profimedia.cz
8. Vyberte společně nějaký zájmový kroužek. Mimoškolní aktivita je důležitá pro duševní rozvoj dítěte, jeho sebevědomí. Sport zase pro jeho fyzickou zdatnost.

9. O zářijových víkendech zapomeňte na úklid a vaření a zkuste si užít rodinný výlet. Odpočinete si a nabijete se novou energií.

10. Jeden večer v týdnu vyhraďte vlastní relaxaci – masáži, joggingu, posezení u vína či kávy s kamarádkou.