Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ztracené dítě je noční můra rodičů. Jak tomu zabránit?

Když se vám ztratí dítě, mělo by vědět, kam se obrátit.
19. července 2012 | 06:12

Každoročně se stále víc mluví o ztracených dětech právě v době dovolených. Takových stresů se můžete ušetřit, pokud se budete řídit našimi radami.

Z 95% případů ztracených dětí jde jen o krátký moment, kdy někam odběhnou. To stačí na instinktivní, ovšem zbrklé pobíhání, jak rodičů, tak i dítek všemi směry, aby se vždy minuli. Těmto situacím se dá snadno zabránit.

Pokud jedete s dětmi na dovolenou do neznámého prostředí, vysvětlete jim předem podrobně, co by v takové situaci měly dělat, aby nepropadly panice.

„Pokud se dítě cítí v úzkých, rozpláče se, propadne hysterii a pak nedokáže ani říct jak se jmenuje,“ vysvětluje psycholožka Katarína Trlicová. "Takové rozpoložení je pro dítě nejvíc rizikové. Když se zmateně snaží najít rodiče, často se naopak vzdálí od míst, které zná. Snadno tak i narazí na lidi, kteří se jim snaží "na oko" pomoct, ale nemají dobré úmysly,“ dodává.

Rodiče by měli vždy u sebe mít nejaktuálnější fotografii dítěte. Usnadní tak případné hledání.

Kdy se děti nejčastěji ztrácí?

• Při delších procházkách, kdy dítě zaujme nějaké zvíře, či jiná maličkost, ale rodiče nevědomě kráčí dál.

• Při hře s jinými dětmi (na schovávanou a podobných venkovních hrách). Pokud pak dítě nevidí na výchozím místě někoho z rodičů, začne jej hledat a tím se teprve opravdu ztratí.

• Při koupání v moři, pokud ho vítr na nafukovací matraci odnese dál od břehu, ztratí orientaci a neumí si najít záchytný bod na pláži, neví tedy kam se má vrátit.

Na dovolené se děti ztrácí nejčastěji.
Autor: profimedia.cz
7 ZÁSAD, JAK DÍTĚ PŘIPRAVIT

Je důležité, aby dítě vědělo, co má dělat, když se ztratí - mělo by znát jméno hotelu, případně i kontakt na recepci:

1. Poučte dítě do jaké země cestujete a jakou řečí se tam mluví, třeba jej naučte i základní fráze (stačí v agličtině) - např.: bydlím v hotelu..., doveďte mě tam.
2. Vysvětlete mu, že pokud se ztratí, nejde o katastrofu, ať nepanikaří. Hlavně, že nemá odcházet nikam daleko z místa, kde se ztratilo a už vůbec ne s nikým cizím.
3. Pokud nemá přímo hotelový náramek, zakupte něco obdobného, kam mu napíšete jméno hotelu, nejlépe i s telefonním číslem na recepci.
4. Projděte si s ním různé cesty a upozorněte ho na orientační body, aby vědělo, jak se dostat zpět a jak hotel vypadá. Třeba i, kde je policejní stanice, kam se může v nouzi obrátit.
5. U bazénu a na pláži mu ukažte, kde má místo plavčík, za kterým může jít v případě jakékoliv nouze, pokud nebudete na blízku vy.
6. Pokud si potřebujete někam na chvíli odskočit (do pokoje, na toaletu), dítě na to upozorněte, aby vědělo, že vás nemá hledat. Zajistěte třeba i někoho, na koho se může obrátit.
7. Nejlépe vůbec nespouštějte dítě z dohledu, cizí prostředí je pro něj komplikované na orientaci. Stejně to platí na všech neznámých přelidněných místech, jako je i letiště.

Autor: bak, lesk.sk