Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Porodit dítě před 40? To už je dneska OUT!

Mít dítě po 40? Dnes už nic výjimečného, spíše naopak
13. července 2012 | 15:19

Nové výzkumy prokázaly, že obrovsky stoupá procento žen, které otěhotní po čtyřicátém roce života! Dnes už je spíše vzácné, když vidíte ženu, která měla dítě ještě před třicítkou!

V dnešní době už je normální, že si mladé ženy "odsouvají" mateřství, hlavně kvůli tomu, že si budují kariéru, nebo si dítě, posle svých slov, nemohou pořídit. Hlavní problém je ale v tom, že je čím dál víc ženy říkají, že jsou na dítě ještě moc mladé.

Doopravdy? Když se nad tím totiž zamyslíme, tak to nejsou ženy, které jsou mladé, ale je to tím, že stoupá procento žen, které svoje potomky přivádí na svět v daleko pozdějším věku, než bylo kdy zvykem. Proto se dívky cítí na mateřství moc mladé. Dnes už se to totiž moc nevidí.

Není muž, nebude dítě

O 3,4 % bylo víc žen, které v loňském roce rodily mezi 35. až 39. rokem v porovnání s rokem 2010! Mnoho z nich se vyjádřilo, že tak dlouho čekaly, protože si nemohly najít partnera, se kterým by dítě zplodily. Ženy často mateřství odkládají i přesto, že je doktoři varují před případnými riziky.

Mít dítě po 40? Dnes už nic výjimečného, spíše naopak
Autor: Profimedia.cz

Možnost otěhotnět ale po 35. roku života výrazně klesá. Proč? Protože přesně v tomto věku má žena často velký nedostatek vajíček. S postupujícím věkem jsou cykly, kdy k uvolnění vajíčka z vaječníku vůbec nedojde, stále častější. Kromě toho se po 30. a 40. roce věku snižuje také kvalita vajíček.

Velké riziko potratu

Dalšími problémy jsou také: stav po různých operacích na děložním čípku nebo na vejcovodech a vaječnících, endometrióza, myomy (svalové nezhoubné nádory na děloze), častější výskyt ostatních onemocnění jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka.

Ve věkové skupině po 35. roce věku dochází rovněž podstatně častěji k potratům, což úzce souvisí se zhoršenou kvalitou vajíček a častějším výskytem genetických chyb v buňkách. Riziko potratu u žen mezi 35 a 45 lety věku je mezi 20 - 35 %.

Jak otěhotnět po 35?

- po 35. roce věku to trvá déle, v průměru 1-2 roky

- žena, která je v pohodě psychické a fyzické otěhotní obvykle rychleji, proto se snažte omezit stresující situace a snažte se dodržovat zdravý životní styl

- schopnost otěhotnění negativně ovlivňuje alkohol, kouření a přemíra kofeinu.

- nadváha nebo naopak podváha také negativně ovlivňuje rovnováhu hormonů, která je pro otěhotnění důležitá

- pokud máte více než 6 měsíců pravidelný pohlavní styk a přesto se Vám nepovedlo otěhotnět, kontaktujte centrum pro léčbu neplodnosti

Čím starší, tím chytřejší

Už vám není dvacet let, ale přesto velmi toužíte po miminku? Proč ne. Určitě vás také potěší výsledky nejnovější studie, které ukázaly, že čím starší je matka, tím je její dítě inteligentnější, co se školní výuky týče!

Je vám přes čtyřicet? Ten pravý čas pořídit si super chytré dítě!

Autor: ema