Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Maminky, připoutejte se! Slyšely jste už o bondingu?

Mezi maminkou a dítětem vzniká už ode dne početí silná vazba.
21. června 2012 | 14:20

První pohled do očí, něžné dotyky, první objetí. Když zaslechnete slůvko bonding, vytane vám na mysli spíše nějaka sadomasochistická praktika. Nenechte se však mýlit. Jde totiž o silnou vazbu, které vzniká mezi matkou a děťátkem během těhotenství a těsně po porodu.

Už v bříšku miminko zachycuje laskavé pocity, které k němu máma vysílá. Dítě nás totiž vnímá od svého početí. Už dlouho před porodem citlivě vnímá své okolí a dá se s ním komunikovat. Tak jak se k děťátku chováme, když je v děloze, bude se chovat v dospělosti k sobě i ke světu. Tvrdí to zkušený prenatální psycholog a gynekolog Peter Freybergh.

Už v bříšku vás vnímá

První dojmy naše nenarozené dítě přijímá například přes metabolické informace, tedy přes různé chemické látky a pochody v těle. V posledních týdnech těhotenství už dokáže vnímat a zpracovávat informace vlastní psychickou činností. Umí dokonce vycítit, pokud máte problémy, je nechtěné, dokonce i když se nám nelíbí jeho pohlaví. Výzkumy dokázaly, že děti, jejichž rodiče s nimi pravidelně komunikovali už v těhotenství, jsou během porodu klidnější. Jsou zvědavější, odvážnější, pozorněji, dříve mluví a začínají používat složená slova. Ta miminka, se kterými se během těhotenství nekomunikuje, bývají často agresivní, mívají citové problémy a častěji pláčou.

První objetí po porodu

Velmi důležitý je i příchod na tento svět, tedy první přiložení do náruče matky. Odborníci na psychiku kladou stále větší důraz na podporu včasného kontaktu s děťátkem bezprostředně po porodu. Důležité je umožnit první přisátí, pokud má miminko zájem, už na porodním sále. Porod totiž není jen fyzický akt narození děťátka, je to také chvíle, kdy se i žena stává matkou. Novopečené maminky však obvykle nemají možnost vychutnat si tyto důležité první okamžiky po porodu. Děťátko jim většinou pouze ukáží a odnesou na ošetření. První přiložení se často realizuje narychlo a pouze formálně.

Jak to má být?

Pokud je miminko i maminka v pořádku, děťátko po porodu pláče, má dobré Apgar (skóre), položí se bezprostředně po porodu na břicho matky. Otře se jednou nahřátou plenou, aby neztrácelo teplo. Další nahřátou a suchou plenou se přikryje, takže tělíčko zůstává v kontaktu s kůží matky. Vzájemné poznávání a následné první přisátí by se mělo nechat na mámě a miminku, když na něj budou připraveni. Když se novorozenec adaptuje na nové prostředí, bude mít zájem sát prs, vždyť vůni mámy zná už z plodové vody. Sání prsu dává signál pro tvorbu mateřského mléka, pomáhá však i rodičce, aby došlo k rychlému odloučení placenty a zavinování dělohy.

Jde to i po "císaři"

První přiložení je možné i po císařském řezu. Ženy po tomto zákroku nejhůře nesou právě odloučení od miminka a nejistotu ohledně jeho zdravotního stavu. První kontakt proto může pomoci prožívat porod méně stresujícím způsobem. Přiložení na hrudník je možné, pokud to dovolí zdravotní stav matky a děťátka. Na porodním sále se dá zkusit i přiložení k prsu, to však mamince bude muset asistovat personál nebo otec.

Autor: Eva Hrdinová/Nový čas pre ženy, Klena