Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trocha špíny neublíží: Přehnaná hygiena dětem spíš škodí!

1. května 2012 | 11:10

Špína je fajn. O tom jsou přesvědčeny všechny malé děti, přestože maminky si myslí opak, a tak je pořád drhnou. Špína je však i zdravá! Nevěříte?

Potvrdili to už i vědci. K zdravému životu každého tvora na Zemi totiž patří i určité vyvážené množství parazitů.

Už naše babičky věděly, že děti, které si hrají na dvoře mezi domácími zvířaty, bývají zdravější než ty opečovávané v teple domova.

Pokud tedy úzkostlivě stále něco myjete, desinfikujete a nastavujete pračku jen na 90 stupňů, neděláte moc dobře.

Seznamte se s bacily

Paradoxně právě přehnaná čistota vyvolává více nemoci. Pokud své děti a vše kolem nich od narození neustále myjete a sterilizujete, vystavujete je riziku alergií, astmatu nebo ekzému.

Děti by měly dodržovat hygienu, ale ne přehnaně
Autor: profimedia.cz
Naopak, infekce a zdravá porce špíny z dlouhodobého hlediska trénují dětský imunitní systém.

Odborníci přirovnávají dětský organismus k neprogramované počítači, který potřebuje instrukce.

A pokud se seznámí s co nejvyšším počtem různých bakterií, virů, parazitů a plísní, vytvoří si proti nim protilátky a bude pak odolnější.

Nepanikařte tedy, pokud vaše děťátko olízne hračku, která spadla na zem. Nedovolte mu však olizovat tyče v dopravních prostředcích, peníze či mobil.

Bakterie posilují imunitu

Drhnutí záchodu se nemá přehánět
Autor: profimedia.cz
Ani podle imunologů byste sterilnost neměli přehánět. Vždyť vaše střeva také nejsou sterilní, tak proč by měla být záchodová mísa? Ať je čistá, ale nemusí být neustále desinfikovaná.

Pokud k tomu přidáte sterilizované potraviny a prací prostředky s dezinfekční přísadou, docílíte, že se počet užitečných bakterií sníží až o dvě třetiny. Co to způsobí?

"Imunitní systém se nedostatečně trénuje v boji s parazity a bakteriemi, postupně slábne a často se obrátí proti svému nositeli. Bakterie však pro život potřebujeme, protože nedovolí imunitnímu systému usnout a přestat fungovat," říká imunolog MUDr. Martin Hrubiško.

Očkování špínou?

Fotbalový zápas dokáže s vašeho potomka změnit k nepoznání.
Autor: profimedia.cz
Vědci již dokonce pracují na nové metodě ochrany, která by mohla děti před vznikem alergií zcela ochránit. Jde o jakési "očkování proti alergiím".

Zkoušejí se látky izolované z bakteriálních stěn a vajíček střevních parazitů. Ty by měly hygienicky nahradit přirozené stimuly imunitního systému. Tedy špínu.

Autor: lesk.sk, Kbak