Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podívejte se! Marshmallow test vás zaručeně pobaví. Odolají děti sladkosti?

4. dubna 2012 | 10:14

VIDEO: Jeden bonbon marsmallow, několik dětí a dvě skryté kamery. Odolají předškoláci sladkému pokušení, když jim odměnou bude dvojnásobná dávka pamlsků, nebo podlehnou voňavé pochoutce? Přesvědčte se sami! A vydržte až do konce.

Dojemné a roztomilé zároveň... Sledovat vnitřní boj, který musí čtyřleté děti svádět samy se sebou, je nezapomenutelný zážitek. Sladce a opojně vonící bonbón marshmallow je totiž pro předškoláky obrovským pokušením, kterému je těžké odolat.

Princip experimentu, který provedl psycholog Walter Mischel už v sedmdesátých let minulého století, je poměrně jednoduchý: "Jestli máš na ten bonbón chuť, klidně ho sněz hned, jak odejdu. Když ale vydržíš a počkáš až se vrátím, dostaneš ještě jeden navíc." A dva jsou přece vždycky lepší než jeden...

Video se připravuje ...
"Marsmallow test" prověřil pevnou vůli u čtyřletých dětí. • VIDEO: YouTube

Dveře se zavírají a "boj" s vlastním já začíná. Zavřené či rukama zakryté oči, pohledy jinam, tahání se za culíky, kopání do stolu... Myšlenka na dvojnásobnou dávku pěnové sladkosti, která se rozpouští v ústech, je zkrátka lákavá. Odhodlání vydržet obrovské. V hlavě jediná myšlenka: "Když to teď nesním, pochutnám si pak rovnou na dvou."

Výsledek je však většinou nakonec stejný. Stačí ucítit mámivou ovocnou vůni, pohlédnout na bílou kostičku a z nevinných dětí se stávají zvířátka. Kašlou na sebeovládání, zapomínají na svá předsevzetí. Někdo podlehne hned, jiný se hrdinně snaží bojovat. Své chutě uspokojuje olíznutím, vdechnutím opojné vůně či uždibnutím "neviditelného" kousku. To přece nikdo nepozná...

Zajímavý experiment, který provedli psychologové na univerzitní školce ve Stanfordu ukázal, že podlehlo asi 70 % zkoušených předškoláků. Cílem bylo prokázat, že z dětí, které dokázaly pokušení odolat, vyrostly po čtrnácti letech sebevědomí a úspěšní lidé.